

LEHTIKUVA
Rinne käänsi takkinsa: Heti myymässä Altian
Tuore valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) joutui ensimmäiseen eduskunnan kyselytuntiinsa heti varapääministerin asemassa, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli poissa. Samalla hän käänsi takkinsa ensimmäisen kerran.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä suoraan:
– Valtiovarainvaliokunnassa perussuomalaiset esittivät, että Altiaa ei myydä Sosiaalidemokraatit äänestivät sitä vastaan. Kysyn teiltä, kannatatteko Altian myyntiä vai ette?
Ministeri vastasi kierrellen ja vältellen, mutta taipui hienokseltaan myynnin kannalle vastoin aiempaa omaa kantaansa.
– Kannatan Altian kehittämistä siten, että alihankintaketju ja työpaikat pysyvät Suomessa. Tässä yhteydessä täytyy todeta, että valtiolla ei ole voimavaroja kehittää yhtiötä. Nyt täytyy löytää sellainen yhteistyökumppani, joka veisi yhtiötä oikeaan suuntaan ja työpaikat säilyisivät Suomessa. Tästä näkökulmasta olisi järkevää hakea kumppania ja se edellyttää myyntivaltuuden saamista, Rinne vastasi.
Rinne vastusti aiemmin
Altian myyntiä avoimesti
Vuosi sitten ammattiliitto Pro:n nokkamiehenä hän vetosi hallitukseen, jotta Altian myyntiaikeista luovuttaisiin yhdessä Suomen Elintarviketyöntekijöiden Liiton ja Maa- ja metsätaloustuottajien liiton kanssa.
– Valtion omistus on paras tapa varmistaa, että Altian tuotanto ja sen tarjoamat työpaikat säilyvät Suomessa ja että tuotteet valmistetaan jatkossakin kotimaisten alkutuottajien tuottamista raaka-aineista, Rinne totesi Pro:n kannanotossa.
Mielipide rupesi muuttumaan puheenjohtajanvaihdoksen jälkeen ja nyt se vahvistui ministerinaitiosta käsin.
Perutaanko elvytyskin?
Myös keskustan Mauri Pekkarinen soimasi Rinteen hortoilua valtion viina-asiassa ja kysyi, mitä muuta Rinne aikoo perua.
– Ennen valintaanne vastustitte Altian myyntiä. Nyt annatte ymmärtää, että te hyväksytte sen lähtökohtaisesti. Kun te nyt muutatte kantaanne näin merkittävässä asiassa, on pakko kysyä, että kun olette ilmaisseet valmiutta erittäin mittaviin toimiin elvyttämisessä. Meille jäi mielikuva miljardin elvytyksestä. Sitä me kannatamme. Teettekö sen, onko odotuksemme yhä oikea, vai onko vaara, että kantanne muuttuisi? Pekkarinen kysyi.
Rinne väitti, että hän ei ole puhunut miljardista mitään.
– Kannatan sellaista pakettia, joka lisää työpaikkoja ja lisää talouskasvua. Se ratkeaa neuvotteluissa. Altiasta on pakko todeta, että henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ei ole järkevää myydä, jos ei synny työpaikkoja, tästä olen puhunut jatkuvasti, Rinne kiemurteli.
Varapääministeri
vastasi myös lakosta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini huomasi Rinteen nousseen heti ”pääministerikastiin”.
– Arvoisa varapääministeri, tehän johdatte täällä hallitusta pääministeri Kataisen ollessa poissa. Kokoomustahan ei johda kukaan. Mutta ensi lauantainahan joku sentään kokoomusta johtaa – että siltä osin kokoomuksen päätöksentekokykyyn uskon – vaikken muuten paljon uskokaan, Soini murjaisi.
Soini sanoi talouskasvun ja työllisyyden olevan tärkeitä, samoin myös työrauhan.
– Kysyn teiltä, että kun oli ahtaajien vuorokauden mittainen työnseisaus – en kysy olitteko puolesta vai vastaan, vaan kysyn, kuinka on mahdollista, ettei kukaan ota siihen kantaa, kun ei ole mitään tietoa? Onko tämä kannaton ja tiedoton hallitus? Soini kysyi.
Aihe tuntui olevan ay-tehtävästä hallitukseen harpanneelle Rinteelle vaikea. Hän on vastannut toimittajien kyselyihin, ettei tiedä lakon syitä.
Rinne sanoi, että työmarkkinajärjestöjen kesken istuu parhaillaan työryhmä miettimässä, miten työneuvottelujärjestelmää kehitetään. Tavoite on saada työrauha pysymään, vaikka Suomen tilanne on Euroopan mitassa tavallista parempi.
– Lähtökohtaisesti pitää selvittää syyt, miksi tällaiseen työtaisteluun on jouduttu. Suomessa on mielenilmausluonteisia työtaisteluita, joissa on käynyt henkilöstöpoliittinen kämmi työnantajalta tai ei päästä yhteisymmärrykseen yt-menettelyistä. Näistä syistä yleensä työtaistelutoimet yleensä johtuvat ja sitä pitää kehittää, Rinne totesi.
Ei vieläkään tietoa
Rinne joutui vastaamaan aiheesta toistamiseen ja tietämätön linja jatkui.
– Minulla ei ole tietoa lakon taloudellisista vaikutuksista. Kukaan täällä ei tiedä, mistä lakko johtui tai onko se laiton vai sallittu, sellaisiakin lakkoja on, Rinne totesi.
Myös työministeri Lauri Ihalainen (sd.) otti asiaan kantaa.
– Olisi ollut hyvä, että jo viikon kestäneessä kiistassa olisi syntynyt ratkaisu aiemmin. Siellä oli monta ongelmaa syynä, Ihalainen totesi.
Ihalainen sanoi järjestöillä olevan vastuu neuvotella sopimusjärjestelmästä ja huolehtia työrauhan toimivuudesta. Ministeri painotti, että järjestelmää pitää kehittää ja että neuvottelemalla asiat on sovittu ennenkin. Valtio säätää lakeja tarvittaessa.
Lapsilisäleikkaus pois?
Oppositio tivasi Rinteeltä, aikooko hän poistaa lapsilisien leikkauksen minihallitusneuvotteluiden yhteydessä. Paavo Arhinmäki (vas.) kysyi, onko Rinne laajemminkin valmis purkamaan leikkauksia. Hän muistutti Rinteen vastustaneen lapsilisien ja työttömyyskorvausten sekä indeksienleikkausta. Keskustan Juha Sipilä halusi tietää, aikooko hallitus poistaa lapsilisien leikkauksen tupakan hinnan nostolla eli 18 sentillä askia kohti.
Antti Lindtman (sd.) hämmästeli, kuinka vaaditaan jo neuvottelujen tuloksia esille, kun ei tiedetä vielä, kenen kanssa asioista neuvotellaan. Rinne puolestaan vastasi, että tämänhetkinen tieto tukee sitä, että lapsilisäasia pitää miettiä uudelleen minihallitusneuvotteluiden yhteydessä, kuten kehyspäätösten yhteydessä ennakoitiin. Myös indeksien vaikutuksia kannattaa tarkastella ja etsiä mallit, jotka eivät horjuttaisi köyhimpien asemaa.
Lapsilisä pois
toimeentulotuesta?
Perussuomalaisten Maria Tolppanen kysyi peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.), onko hallitus päättänyt, ettei lapsilisän määrää poisteta pienituloisten toimeentulotuesta.
Huovinen vastasi, että tämäkin asia katsotaan neuvotteluissa uudelleen niin, että pienituloisimpien asema turvataan. Kokoomuksen Ben Zyskowicz varoitti eduskuntaa purkamasta kaikkia säästöpäätöksiä: kokoomus pitää pahana sitä, että ”syömme lastemme lautasilta”.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lindström: Turvataanko Altian työpaikat?

Lindström: Rinteen aika lunastaa lupauksensa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.