

LEHTIKUVA
Rinne käänsi takkinsa: Heti myymässä Altian
Tuore valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) joutui ensimmäiseen eduskunnan kyselytuntiinsa heti varapääministerin asemassa, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli poissa. Samalla hän käänsi takkinsa ensimmäisen kerran.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä suoraan:
– Valtiovarainvaliokunnassa perussuomalaiset esittivät, että Altiaa ei myydä Sosiaalidemokraatit äänestivät sitä vastaan. Kysyn teiltä, kannatatteko Altian myyntiä vai ette?
Ministeri vastasi kierrellen ja vältellen, mutta taipui hienokseltaan myynnin kannalle vastoin aiempaa omaa kantaansa.
– Kannatan Altian kehittämistä siten, että alihankintaketju ja työpaikat pysyvät Suomessa. Tässä yhteydessä täytyy todeta, että valtiolla ei ole voimavaroja kehittää yhtiötä. Nyt täytyy löytää sellainen yhteistyökumppani, joka veisi yhtiötä oikeaan suuntaan ja työpaikat säilyisivät Suomessa. Tästä näkökulmasta olisi järkevää hakea kumppania ja se edellyttää myyntivaltuuden saamista, Rinne vastasi.
Rinne vastusti aiemmin
Altian myyntiä avoimesti
Vuosi sitten ammattiliitto Pro:n nokkamiehenä hän vetosi hallitukseen, jotta Altian myyntiaikeista luovuttaisiin yhdessä Suomen Elintarviketyöntekijöiden Liiton ja Maa- ja metsätaloustuottajien liiton kanssa.
– Valtion omistus on paras tapa varmistaa, että Altian tuotanto ja sen tarjoamat työpaikat säilyvät Suomessa ja että tuotteet valmistetaan jatkossakin kotimaisten alkutuottajien tuottamista raaka-aineista, Rinne totesi Pro:n kannanotossa.
Mielipide rupesi muuttumaan puheenjohtajanvaihdoksen jälkeen ja nyt se vahvistui ministerinaitiosta käsin.
Perutaanko elvytyskin?
Myös keskustan Mauri Pekkarinen soimasi Rinteen hortoilua valtion viina-asiassa ja kysyi, mitä muuta Rinne aikoo perua.
– Ennen valintaanne vastustitte Altian myyntiä. Nyt annatte ymmärtää, että te hyväksytte sen lähtökohtaisesti. Kun te nyt muutatte kantaanne näin merkittävässä asiassa, on pakko kysyä, että kun olette ilmaisseet valmiutta erittäin mittaviin toimiin elvyttämisessä. Meille jäi mielikuva miljardin elvytyksestä. Sitä me kannatamme. Teettekö sen, onko odotuksemme yhä oikea, vai onko vaara, että kantanne muuttuisi? Pekkarinen kysyi.
Rinne väitti, että hän ei ole puhunut miljardista mitään.
– Kannatan sellaista pakettia, joka lisää työpaikkoja ja lisää talouskasvua. Se ratkeaa neuvotteluissa. Altiasta on pakko todeta, että henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ei ole järkevää myydä, jos ei synny työpaikkoja, tästä olen puhunut jatkuvasti, Rinne kiemurteli.
Varapääministeri
vastasi myös lakosta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini huomasi Rinteen nousseen heti ”pääministerikastiin”.
– Arvoisa varapääministeri, tehän johdatte täällä hallitusta pääministeri Kataisen ollessa poissa. Kokoomustahan ei johda kukaan. Mutta ensi lauantainahan joku sentään kokoomusta johtaa – että siltä osin kokoomuksen päätöksentekokykyyn uskon – vaikken muuten paljon uskokaan, Soini murjaisi.
Soini sanoi talouskasvun ja työllisyyden olevan tärkeitä, samoin myös työrauhan.
– Kysyn teiltä, että kun oli ahtaajien vuorokauden mittainen työnseisaus – en kysy olitteko puolesta vai vastaan, vaan kysyn, kuinka on mahdollista, ettei kukaan ota siihen kantaa, kun ei ole mitään tietoa? Onko tämä kannaton ja tiedoton hallitus? Soini kysyi.
Aihe tuntui olevan ay-tehtävästä hallitukseen harpanneelle Rinteelle vaikea. Hän on vastannut toimittajien kyselyihin, ettei tiedä lakon syitä.
Rinne sanoi, että työmarkkinajärjestöjen kesken istuu parhaillaan työryhmä miettimässä, miten työneuvottelujärjestelmää kehitetään. Tavoite on saada työrauha pysymään, vaikka Suomen tilanne on Euroopan mitassa tavallista parempi.
– Lähtökohtaisesti pitää selvittää syyt, miksi tällaiseen työtaisteluun on jouduttu. Suomessa on mielenilmausluonteisia työtaisteluita, joissa on käynyt henkilöstöpoliittinen kämmi työnantajalta tai ei päästä yhteisymmärrykseen yt-menettelyistä. Näistä syistä yleensä työtaistelutoimet yleensä johtuvat ja sitä pitää kehittää, Rinne totesi.
Ei vieläkään tietoa
Rinne joutui vastaamaan aiheesta toistamiseen ja tietämätön linja jatkui.
– Minulla ei ole tietoa lakon taloudellisista vaikutuksista. Kukaan täällä ei tiedä, mistä lakko johtui tai onko se laiton vai sallittu, sellaisiakin lakkoja on, Rinne totesi.
Myös työministeri Lauri Ihalainen (sd.) otti asiaan kantaa.
– Olisi ollut hyvä, että jo viikon kestäneessä kiistassa olisi syntynyt ratkaisu aiemmin. Siellä oli monta ongelmaa syynä, Ihalainen totesi.
Ihalainen sanoi järjestöillä olevan vastuu neuvotella sopimusjärjestelmästä ja huolehtia työrauhan toimivuudesta. Ministeri painotti, että järjestelmää pitää kehittää ja että neuvottelemalla asiat on sovittu ennenkin. Valtio säätää lakeja tarvittaessa.
Lapsilisäleikkaus pois?
Oppositio tivasi Rinteeltä, aikooko hän poistaa lapsilisien leikkauksen minihallitusneuvotteluiden yhteydessä. Paavo Arhinmäki (vas.) kysyi, onko Rinne laajemminkin valmis purkamaan leikkauksia. Hän muistutti Rinteen vastustaneen lapsilisien ja työttömyyskorvausten sekä indeksienleikkausta. Keskustan Juha Sipilä halusi tietää, aikooko hallitus poistaa lapsilisien leikkauksen tupakan hinnan nostolla eli 18 sentillä askia kohti.
Antti Lindtman (sd.) hämmästeli, kuinka vaaditaan jo neuvottelujen tuloksia esille, kun ei tiedetä vielä, kenen kanssa asioista neuvotellaan. Rinne puolestaan vastasi, että tämänhetkinen tieto tukee sitä, että lapsilisäasia pitää miettiä uudelleen minihallitusneuvotteluiden yhteydessä, kuten kehyspäätösten yhteydessä ennakoitiin. Myös indeksien vaikutuksia kannattaa tarkastella ja etsiä mallit, jotka eivät horjuttaisi köyhimpien asemaa.
Lapsilisä pois
toimeentulotuesta?
Perussuomalaisten Maria Tolppanen kysyi peruspalveluministeri Susanna Huoviselta (sd.), onko hallitus päättänyt, ettei lapsilisän määrää poisteta pienituloisten toimeentulotuesta.
Huovinen vastasi, että tämäkin asia katsotaan neuvotteluissa uudelleen niin, että pienituloisimpien asema turvataan. Kokoomuksen Ben Zyskowicz varoitti eduskuntaa purkamasta kaikkia säästöpäätöksiä: kokoomus pitää pahana sitä, että ”syömme lastemme lautasilta”.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lindström: Turvataanko Altian työpaikat?

Lindström: Rinteen aika lunastaa lupauksensa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.