Artikkeli kuva

AFP JOHN MACDOUGALL

Romuttaako Saksakin taloutensa?

02.12.2013 |17:20

Saksan suurimmat hallituspuolueet ovat päässeet sopuun hallitusohjelmasta, joskin Saksan sosiaalidemokraattinen puolue vielä äänestää hallitusohjelman hyväksymisestä. Äänestystulosta odotetaan joulukuun 14. päiväksi.

Mikäli ohjelma menee lävitse, merkitsee se The Economistin mukaan sitä, että Angela Merkelin johtamaan hallitukseen tulee vahvasti vasemmistolainen tuulahdus. Jos Merkel ei onnistu vesittämään sosiaalidemokraattien ohjelmakohtia riittävästi, ajautuu Saksa lehden mukaan taloudellisiin ongelmiin.

The Economist kirjoittaa, että vuonna 2003 lanseeratun Agenda 2010 -ohjelman puhti on hiipumassa. Työväen tuottavuus on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana vain puolella siitä, mitä se on kasvanut Espanjassa. Investointien kasvuvauhti on vain viidennes euroajan alkuvuosilta. Saksa on tehnyt vähiten talousuudistuksia Euroopassa eurokriisin puhjettua.

Lehti ei näe hyödyttäviä uudistuksia pitkässä, 185-sivuisessa ohjelmassakaan, haitallisia uudistuksia sen sijaan kyllä. Saksaan ajettava minimipalkka – 8,5 euroa tunnilta – on sekin lähes puolet enemmän kuin mitä entisen Itä-Saksan alueella työväelle maksetaan. Lehti arvelee, että tällä minimipalkalla työvoima hinnoitellaan pihalle, sillä monet yritykset itäisillä alueilla ei maksa työvoimasta kuin 6 euroa tunnilta. Nämä alhaiset palkat ovat perua paikallisesta sopimisesta, jotka lehden mukaan ovat helpottaneet Saksan taloutta vaikeassa kriisitilanteessa suotuisien työttömyyslukujen kautta.

Ohjelman eläkeuudistuksessa Saksa on menossa täysin toiseen suuntaan kuin muissa Euroopan maissa. Työuria ei olla pidentämässä, eläkeikää aiotaan päinvastoin laskea. Lehti muistuttaa, että Merkel torui voimakkaasti Ranskan presidentti François Hollandea samanlaisesta eläkeiän madaltamisesta.

Maan energiapolitiikka ei kerää sekään kehuja, vaan lehdessä muistutetaan kalliista energiaratkaisuista huokean ydinvoiman alasajon seurauksena.

Infrastruktuurista ei pidetä riittävästi huolta. Ohjelmassa alitetaan tuntuvasti johtavien virkamiesten suositukset teiden ja siltojen korjausrakentamiseen. Erään tutkimuksen mukaan 14 prosenttia maan silloista ei ole turvallisia.

The Economist arvioi, että ohjelma ei ole sinällään huono muulle Euroopalle. Saksan sosiaalidemokraatit ajavat monia solidaarisuusohjelmia muualle Eurooppaan. Lehti muistuttaa, että se lienee laiha lohtu, jos Euroopan moottorina toimiva Saksa alkaa piiputtaa.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

7.
Suomen uutiset logo

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta

27.06.2025 |09:17
8.
Suomen uutiset logo

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle

28.06.2025 |09:10
9.
Suomen uutiset logo

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?

27.06.2025 |14:55
10.
Suomen uutiset logo

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta

27.06.2025 |18:17

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää