Brittiläinen kahden lapsen äiti sai joulun alla ikävän yllätyksen yksityiseltä yritykseltä, joka hoitaa roskaamisen valvontaa kuntien puolesta. Samalta firmalta voi hankkia myös yksityisiä pysäköinninvalvontapalveluja.

Alison Mapletoft, 39, pyörittää kotonaan pientä yritystä, joka myy käsin painettuja huiveja ja tyynyjä. Hän oli saanut postissa kotiinsa tyynyjä sisältäneen pahvilaatikon, jonka hänen miehensä sen enempiä miettimättä taitteli kasaan ja vei yleiseen pahvinkierrätyspisteeseen.

Kierrätyspahvit syyniin

Paha virhe, sillä Hoven kunta palkkasi pari vuotta sitten yksityisen firman valvomaan roskaamista kunnan alueella. Eettisiä valvontapalveluita tarjoava 3GS-yritys saa pitää jopa 70 prosenttia kirjoittamiensa valvontamaksujen loppusummasta.

Ei siis ihme, että kirjoitettujen valvontamaksulappujen määrä kohosi nollasta yli kahteen tuhanteen heti kun valvonta yksityistettiin. Aiemmin kunta ei ollut valvontamaksuja juurikaan kirjoitellut, mutta nyt valvojilla on motivaatiota jopa penkoa kierrätyspahveja.

Uhattiin haastaa oikeuteen

Alisonin ”rikos” oli se, että hän vei yrityksensä nimellä tulleen pahvilaatikon kunnalliseen kierrätykseen. Kyseessä oli siis ”yritysroska”. Tästä hänelle mätkäistiin 300 punnan ”sakko” roskaamisesta, vaikka pahvit vietiin asianmukaiseen kierrätyslaatikkoon, eikä heitetty tien varteen. Toiset 300 puntaa räpsähti siitä, että Alisonin yhden naisen firmalta puuttuu asianmukainen jätehuoltosopimus.

Alison soitti valvontayritykseen selvittääkseen asiaa. 3GS:n edustaja kertoi hänelle puhelimessa, että jos hän ei maksa, hänet voidaan haastaa oikeuteen, jossa voi tulla jopa 2 500 punnan sakko tai peräti vankeustuomio.

Yrittäjä-äiti päätti maksaa sovinnolla, koska perheen lapset alkoivat jo huolestua, että joutuuko äiti jouluksi vankilaan.

Koska kyse on yksityisestä valvontamaksusta eikä sakosta, asiasta ei ole virallista valitustietä. 3GS-valvontafirma ei vastannut Telegraph-lehden toistuviin kommenttipyyntöihin.

SUOMEN UUTISET