

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Ruohonen-Lerner: Destiasta luopuminen ei ole tarkoituksenmukaista
Destia Oy aloitti toimintansa vuoden 2008 alussa, kun Tieliikelaitos yhtiöitettiin valtion kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi. Yhtiöittämisen tavoitteena oli luoda Destialle mahdollisimman hyvät edellytykset kilpailla tehokkaasti markkinoilla, parantaa kannattavuuttaan ja kasvattaa liiketoimintaansa. Destian liikevaihto on laskenut neljän toimintavuoden aikana 31 prosenttia. Destian tase on kuitenkin vahva, mikä perustuu pääosin perustamisvaiheessa luovutettuun ja arvostettuun omaisuuteen. Omaisuudesta merkittävän osuuden muodostaa Destian kiviainesyksikkö, jonka hallussa on noin 300 maa-ainesaluetta. Näillä maa-ainesalueilla on merkittävä rooli koko Suomen tienpidon ylläpitämisessä.
Eduskunta on myöntänyt valtuuden valtion omistusosuudesta luopumisesta Destian kohdalla. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner kyseenalaistaa luopumissuunnitelmien järkevyyden:
– Omistusosuudesta luopuminen ei voi olla nykytilanteessa tarkoituksenmukaista ja perusteltua. On otettava huomioon, miten merkittävä toimenpide tienpidon markkinoiden avaaminen on ollut ja se, kuinka lyhyellä aikajänteellä asiaa nyt tarkastellaan.
Ruohonen-Lernerin mukaan Destian merkitys tienpidon markkinoiden kehittymisessä ja kilpailutilanteen ylläpitämisessä on kiistaton.
– Liikenneviraston tilaajaorganisaatio tietää varmasti hyvin sen, kuinka paljon enemmän tienpidon hoito olisi tullut maksamaan, jos urakat olisi tilattu kilpailussa toiseksi tulleelta tarjoajalta. Tämähän olisi ollut tilanne, jos valtionyhtiö Destia ei olisi ollut markkinoilla.
Ruohonen-Lerner kritisoi nykyistä hallitusta ja sen edeltäjiä liian vähäisestä panostuksesta tiestön ylläpitoon ja sen kunnon parantamiseen.
– Korjausvelan kasvamisen johdosta tieurakoiden määrä ja laajuus tulevat kasvamaan lähitulevaisuudessa. Näin ollen olisi tärkeää säilyttää kilpailutilanne omissa käsissämme.
Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan Tiedotteet-sivustolla >
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää