

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner ja puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 18. syyskuuta 2017.
Ruohonen-Lerner huolissaan EU:n liittovaltiokehityksestä – halutaan laajenemista, lisää valtaa, valtionvarainministeri, verotusoikeus
Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoi maanantain tiedotustilaisuudessa Eduskunnassa huolestuneisuudestaan EU:n suunnasta. Hän peräänkuulutti analyyttista keskustelua liittovaltiokehityksestä.
– Viime viikolla Strasbourgissa kuultiin Junckerin puhe siitä, mihin suuntaan EU on menossa. Itse näkisin asian niin, että olemme menossa huolestuttavalla tavalla kohti liittovaltiota. Juncker vaatii, että euroaluetta pitää laajentaa kaikkiin EU-maihin. Halutaan EU-valtionvarainministeri, ja EU-tasolle yhä enemmän budjettivaltaa, Ruohonen-Lerner täsmensi.
Hän kertoi EU:n kaipaavan myös enemmän varoja – tämän tarkoittaessa sitä, että jonkun pitää ne varat myös maksaa. EU:lle on harkittu muun muassa verotusoikeutta.
Ruohonen-Lerner toivoisi analyyttista keskustelua liittovaltiokehityksestä.
– Kuinka paljon olemme valmiit siirtämään talous- ja raha-asioissa päätösvaltaa EU:lle? Kuinka paljon tämä vaikuttaa vastuihimme maksuihimme? Tämä on keskeistä aina, kun mietitään EU:n kehittämistä. Kuka maksaa?
Ylikansalliset vaalilistat
Britannian EU-eron vaikutukset ovat aiheuttaneet perussuomalaisten ECR-ryhmässä runsaasti keskustelua. Uusia eron aiheuttamia vaikutuksia käy ilmi koko ajan.
Kun Britannia lähtee EU:sta, yli 70 meppipaikkaa vapautuu. Paikkojen täyttämiseksi on esitetty ylikansallisia vaalilistoja. Ruohonen-Lerner asettuu ehdottoman kielteiselle kannalle yhteislistojen suhteen.
– Nämä yhteislistat on mielestäni torjuttava. Suomi ei tule pärjäämään näillä yhteislistoilla, jos sellaisia ryhdytään ajamaan.
Monen nopeuden EU?
Kun Ruohonen-Lerneriltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa näkemystä monen nopeuden EU:sta (ns ”multi-speed Europe”), hän arvioi, että tällainen on mahdollinen suunta.
– Ehkä joudumme menemään monen nopeuden järjestelmään.
Hän kertoi vasta parlamentissa oppineensa, kuinka erilaisia kulttuureja Euroopassa on.
– On niin erilaisia jäsenmaita. Olen vasta parlamentissa opinut tajuamaan, kuinka meillä on A:sta Ö:hön jäsenmaita, erilaisia systeemeitä ja kulttuureja. On hirveän vaikea saada näin erilaisista kulttuureista yhtenäinen linja. Kun kreikkalainen sanoo jotakin, niin se tarkoittaa ihan eri asiaa kuin jos suomalainen sanoo saman asian.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.