Haastatteluni Helsingin Sanomissa 19.2. kaipaa täydennystä. Toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, olen aina kannattanut ja kannatan edelleen miesten ja naisten tasa-arvoa työelämässä ja muutenkin. Ongelma käsittääkseni oli siinä, että minulla on ollut liian monta avustajaa.

Ilmeisesti toimittaja oli kuullut eduskunnassa sekalaisia juoruja toiminnastani esimiehenä, lähteitään hän ei tietenkään paljastanut. Juorujen mukaan olen vaativa esimies. Hän ei kuvaillut, mitä pahaa siinä on. Työpaikallehan tullaan tekemään töitä. Itse olen tehnyt viimeiset vuodet usein 60-tuntisia työviikkoja ja sen päälle viikonloppupäivystykset, myös kesäisin. Olen toiminut periaatteella, että kun jotakin sattuu, niin olen tilanteen tasalla ja valmis kommentoimaan.

Toimittajan mukaan olen hankala henkilö. Hän kysyi jutussa: Miksi ihmissuhteet eivät toimi? Toimittaja tuntui tehneen johtopäätöksen, jonka mukaan avustajani ovat vaihtuneet juuri sen tähden. Tämä oli toimittajan mielestä toteennäytetty asia jo ennen haastattelutilannetta.

Miksi minulla vuodesta 2007 alkaen on ollut useampia avustajia? Kerroin, että kolme entistä avustajaani on edennyt urallaan töihin perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan. He kaikki ovat noin 30-vuotiaita naisia. Olen itse osallistunut heidän palkkaamiseensa myös ryhmäkansliaan.  Samalla on tullut myös kolme uutta nimeä avustajalistalleni. Tämän lisäksi yksi entinen sijaisavustajani siirtyi toisen perussuomalaisen kansanedustajan avustajaksi.

On ollut myös tilanteita, joissa uusi avustaja ei ole voinut aloittaa työtään välittömästi, kun edellinen avustaja on siirtynyt uusiin tehtäviin. Joskus siirtymävaiheissa olen ollut viikkoja ilman avustajapalveluja, toisinaan olen onnistunut palkkaamaan määräaikaisia avustajia näihin muutaman viikon pituisiin työsuhteisiin. Nämä lyhyet työsuhteet näkyvät myös avustajatilastoissa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki avustajani ovat olleet naisia viimeisen seitsemän vuoden aikana, joten en todellakaan ole syyllistynyt naisten syrjintään rekrytoinneissa.

Totesin myös, että kansanedustajien avustajien palkka on 2300 euroa kuukaudessa, joten usein korkeasti koulutetut henkilöt hakeutuvat parempiin työtehtäviin, kun tilaisuus tulee. Mielestäni avustajien palkkoja pitäisi korottaa 3000 euroon kuukaudessa. Esimerkiksi ministereiden poliittisilla erityisavustajilla palkka on yli 4000 euroa kuukaudessa, eikä heillä ole pätevyysvaatimuksia tehtäviin. Ministeriöissä on noin 150 tämän kaltaista poliittista työsuhdetta.

Pirkko Ruohonen-Lerner