

Matti Matikainen
Ruohonen-Lerner meppipaikasta: “tehtävä, jossa voin puolustaa Suomea ja suomalaisten etuja”
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoo päätyneensä europarlamentin kannalle perusteellisen harkinnan jälkeen.
– Puntaroin eri vaihtoehtoja ja päädyin siihen, että haluan lähteä Brysseliin. Suomella on vain 13 euroedustajaa, tehtävä on erittäin vaikutusvaltainen ja kiinnostava. Jopa 80-90 prosenttia lainsäädännöstämme saa alkunsa tavalla tai toisella europarlamentissa. Sitä kautta voi europarlamentaarikko saavuttaa jopa yhtä voimakkaan vaikutusvallan kuin ministeri kotimaan politiikassa, Ruohonen-Lerner perustelee.
Tämän käsityksen Ruohonen-Lerner on saanut keskusteltuaan useiden europarlamentaarikkojen ja eurovirkamiesten kanssa.
Ruohonen-Lerner uskoo myös yhteistyön Jussi Halla-ahon kanssa sujuvan ihan hyvin.
– Varmaan pääsemme hyvään yhteistyöhön. Hän hoitaa omat valiokuntansa ja minä omani. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia Halla-ahon kanssa, Ruohonen-Lerner sanoo.
Terhon valiokuntapaikat
Ruohonen-Lerner perii Suomen eduskuntaan siirtyvältä Sampo Terholta (ps.) valiokuntapaikat. Terho toimi vuodesta 2012 saakka talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsenenä ja varajäsenenä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa vuodesta 2014 saakka. Ruohonen-Lerner sanoo puntaroineensa europarlamentin tehtävät kaikkia mahdollisia oikeita ja todellisia tai oletettuja kotimaisia mahdollisuuksia vasten. Kotimaiset mahdollisuudet toteutuisivat vasta lähiviikkoina, kun europarlamentin paikka on tarjolla nyt.
– Jos ei sitä nyt olisi ottanut vastaan, olisi paikasta pitänyt luopua, eikä korvaavasta tehtävästä ollut vielä tietoa.
– Tämä oli takuuvarma ja hyvä luottamustehtävä, jossa voin puolustaa Suomea ja suomalaisten etuja. Päätös ei lopulta ollut vaikea, kun sain rauhassa miettiä, Ruohonen-Lerner vakuutti.
Puhemiehen rutiinit eivät houkuttaneet
Hänet mainittiin myös yhtenä henkilönä eduskunnan puhemieheksi: perussuomalaiset saavat vaikutusvaltaisen vakanssin, kunhan hallitus saadaan ensin pystyyn. Ruohonen-Lerner ei tuntenut kuitenkaan suurta houkutusta virkaan.
– Puhemiehen tehtävään kuuluu paljon henkilöstöhallintoa, rutiinikokouksia ja hallintoa, jota valmistelee ja esittelee Pertti Rauhio. Hän on Eero Heinäluoman (sd.) entinen valtiosihteeri ja sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri, mikä ei ainakaan helpota tulevan puhemiehen tehtävää, Ruohonen-Lerner arvioi.
– Olen nähnyt sitä rutiinia kansliatoimikunnan jäsenenä niin Sauli Niinistön (kok.) kuin Heinäluomankin aikana. Sitä voi verrata kunnanhallitukseen; se hoitaa taloutta, hallintoa ja tärkeimpiä hankintoja ja rakennushankkeita, kuten eduskunnan remonttia, Ruohonen-Lerner luettelee.
Politiikkaan taas puhemies ei saisi osallistua, vaikka varsinkin Heinäluoma on sitäkin tehnyt.
Veroparatiisien rahahanat pitäisi saada tukkoon
– Haluan edistää Suomen ja suomalaisten asiaa EU:ssa – vaikuttaa talouteen, verotukseen, harmaan talouden torjuntaan, yritysten veronkierron estämiseen. Haluan myös luoda yhteisiä pelisääntöjä, ettei suurten yritysten verokikkailua eli veronkiertoa enää sallittaisi, Ruohonen-Lerner linjaa.
Ruohonen-Lerner muistuttaa Luxemburgista, joka jäi hiljattain kiinni suurten yhtiöiden veroparatiisina toimimisesta. Ylen MOT-ohjelman mukaan seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yritystä kierrätti voittojaan luxemburgilaisen pääomasijoitusyhtiön kautta. Näin niiden verotus pieneni huomattavasti Suomen verottajan käsittelyssä. Veroparatiisit ottavat palveluksistaan huomattavasti pienemmän maksun. Luxemburg on vastustanut pitkään yhteistyön lisäämistä verokysymyksissä. Maa taipui viimeisten joukossa veroviranomaisten tietojen vaihtoon. Syksyllä paljastui, että Luxemburgin verokikkailuja oli ollut rakentamassa komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toimiessaan pääministerinä 1995-2013 ja valtiovarainministerinä 1989-2009.
– Tällainen toiminta pitää estää yhteisillä sopimuksilla, Ruohonen-Lerner linjaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää