Euroopan parlamentti keskusteli keskiviikkona Applen valtiontukea koskevasta päätöksestä. Komission mukaan Applen valikoiva verokohtelu Irlannissa rikkoo EU:n valtiontukisääntöjä, koska sillä annetaan Applelle merkittävää etua verrattuna muihin yrityksiin.

Komissio päätti, että Irlannin on perittävä Applelta vuosilta 2003-2014 yhteensä 13 miljardia euroa korkoineen laitonta valtiontukea, jota se on saanut verohelpotusten muodossa.

– Eurooppalainen kilpailu tarvitsee tasaisen pelikentän. Jos kansainväliset suuryritykset kykenevät toimimaan lähes verovapaasti, paikalliset yritykset jäävät auttamatta toiseksi, europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps/ECR) sanoi puheenvuorossaan Euroopan parlamentissa.

Ruohonen-Lerner katsoo, että Apple on siirtänyt oman verotaakkansa pienten ja keskisuurten yritysten maksettavaksi.

– Jokainen euro, jota Apple ei ole maksanut, on jäänyt muiden eurooppalaisten yritysten maksettavaksi. Jos me haluamme kasvua, jos me haluamme eurooppalaisia menestystarinoita, omia Appleja ja Facebookeja, meidän on taattava kasvuyrityksillemme reilu mahdollisuus kilpailla kansainvälisiä jättejä vastaan.

SUOMEN UUTISET