
Ruotsi etsii joukkoraiskaajia – Malmön neljän törkeän joukkoraiskauksen tekijät yhä kateissa
Malmön asukkaat Etelä-Ruotsissa ovat peloissaan. Marras-joulukuussa kaupungissa on tehty neljä törkeätä joukkoraiskausta, eikä poliisilla ole oman ilmoituksensa mukaan aavistustakaan tekijöistä. Nyt paikallispoliisi on saanut avukseen valtakunnallisen erikoisryhmän, jonka tehtävä on muodostaa kuva raiskaajista. Profiloinnin avulla rikollisten uskotaan viimeinkin jäävän kiinni.
Syyttäjä Lena Körner on Aftonbladet-lehden mukaan haluton kommentoimaan sitä, onko poliisilla omat epäilyksensä tekijöistä.
– Ketään ei ole pidätetty, se on ainoa asia jonka tällä hetkellä voin sanoa. Tutkimukset jatkuvat täydellä teholla.
Paikalle hälytetty rikollisten profilointiin keskittyvä poliisin erikoisryhmä koostuu rikospaikkatutkijoista, käyttäytymistieteilijöistä, oikeuspsykiatreista ja oikeuslääkäreistä. Valtakunnallinen ryhmä tulee paikallisten tutkijoiden avuksi silloin, kun kyseessä ovat vaikeasti ratkaistavat törkeät väkivaltarikokset, seksuaalirikokset ja murhapoltot. Samantyyppinen ryhmä on aikanaan avustanut muun muassa ulkoministeri Anna Lindhin murhan selvittämisessä.
Ryhmän jäsenet käyvät läpi kaiken rikoksia koskevat informaation, vierailevat rikosten tekopaikoilla ja haastattelevat asianosaisia.
– Emme etsi yksittäistä ihmistä vaan tiettyä ihmistyyppiä. Elääkö hän kuten rikollinen ja mitkä ovat mahdollisesti hänen motiivinsa? Pala palalta kuva täydentyy ja lopulta pystymme jäljittämään oikean henkilön kuvan takana, sanoo erikoisryhmän johtaja Eva Von Vogelsang Ruotsin yleisradioyhtiön haastattelussa.
– Työmme on tässä tapauksessa erittäin haastavaa, sillä tekijöitä on ollut useita ja heidän profiilinsa voivat sekoittua yhdeksi kuvaksi, joka ei johda mihinkään.
Syyttäjän mukaan rikospaikoilta on otettu myös DNA-näytteitä, joita analysoidaan parhaillaan. Perusteellisten tulosten saaminen kestää kuitenkin viikkoja ja tämä on herättänyt jälleen kerran arvostelua dna-näytteiden analyysit suorittavaa NFC-tutkimuslaitosta kohtaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.