Valtiopäivät äänesti perjantaina aamupäivällä odotetusti Stefan Löfvenin Ruotsin uudeksi pääministeriksi. Hallitusratkaisu siunattiin valtiopäivillä lukemin 115 puolesta, 153 vastaan, 77 pidättäytyi äänestämästä. Jos 175 edustajaa olisi äänestänyt vastaan, olisi hallitusratkaisu kaatunut. Viime hetken yllätyksiä ei enää tullut. Niitä onkin matkan varrella riittänyt, sillä hallituksen muodostaminen kesti peräti neljä kuukautta. Äänestystilaisuutta seurasi suorassa lähetyksessä muun muassa Aftonbladet.

Sosiaalidemokraattien lisäksi hallituksessa istuu ympäristöpuolue vihreät. Valtiopäivillä hallituksen esitysten mukaisesti vaalikaudella äänestävät keskusta ja liberaalit sekä pääsääntöisesti myös vasemmistopuolue.

Äänestystilaisuudessa puhunut vihreiden Maria Ferm sanoi, että heidän puolueensa on mukana hallituksessa muun muassa ”ympäristön vuoksi”. Uuutta hallitusta tukevien liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund sanoi puolestaan Euroopan vapisevan oikeistonationalismin ja -populismin otteessa. Hän pohdiskeli puolueensa tilaa muutenkin, koska on hankalaa olla ”yhtä aikaa eri mieltä sekä punavihreiden puolueiden että äärioikeiston kanssa”.

”Sekopäistä touhua”

Keskustan johtaja Annie Lööf totesi omassa puheenvuorossaan, että ”hallitus, josta tänään äänestämme ei ole keskustan ensimmäinen vaihtoehto, mutta parlamentaarisia edellytyksiä oikeistohallitukselle ei ollut”.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson totesi, että syyskuun vaaleissa viime vuonna kansa äänesti punavihreän hallituksen pois vallasta.

– Koko poliittisen urani aikana en ole nähnyt yhtä sekopäistä hallituksen muodostamistouhua eikä kukaan voi oikeasti edes ymmärtää, mitä tässä on tapahtunut, hän kuvaili viime kuukausien tapahtumia.

Uudet poliittiset blokit

Uuden sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallituksen myötä – jota siis tukevat keskusta ja liberaalit sekä vasemmistopuolue – Ruotsiin on muodostunut kaksi uutta poliittista blokkia.

– Kun Stefan Löfven on äänestetty pääministeriksi, kyseessä on myös uuden blokkipolitiikan alkamisesta. Ruotsissa on nyt viiden puolueen vasemmistoliberaalinen blokki ja sitä vastassa opposition konservatiivit: ruotsidemokraatit, kokoomus sekä kristilliset. Näin kirjoittaa Samtiden-verkkojulkaisu.

Ruotsidemokraattien näkemyksen mukaan hallitusratkaisu on äänestäjien syyskuun vaaleissa ilmaiseman tahdon pettämistä ja siksi uudet vaalit tulisi järjestää nyt huhtikuussa.

SUOMEN UUTISET