Kiistelty poliisiylijohtaja Dan Eliasson on jälleen avannut sanaisen arkkunsa ja antaa palaa. Poliisin nettisivuilla hän tekee kolumnissaan tiliä kuluneesta vuodesta ja listaa lääkkeitä turvallisempaan tulevaisuuteen. Eliassonin viesti on kristallinkirkas: rikollisten hyysäämisen on loputtava ja rangaistukset on saatava vastaamaan tekoja.

Eliasson listaa heti kättelyssä kaksi keskeistä asiaa, joihin on puututtava välittömästi: vakavan rikollisuuden kasvu ja väkivallanteot poliisia kohtaan. Asiat littyvät toisiinsa, sillä ne ovat reaktioita poliisin tekemiin toimenpiteisiin.

Kun poliisi puuttuu huume- tai asekauppaan, rikolliset tuntevat itsensä uhatuiksi ja tekevät kostoksi iskuja poliisia vastaan. Heidän sanomansa ei ole jäänyt epäselväksi. Rikolliset haluavat vaikuttaa oikeusjärjestelmään uhkailemalla ja myös suoralla väkivallalla.

Syksyn kuluessa tehdyt hyökkäykset ovat olleet viimeinen pisara poliisin sietokyvylle. Poliisi ei tule koskaan hyväksymään väkivaltaa itseään ja muita oikeusvaltion edustajia kohtaan. Pitemmällä tähtäimellä on kyse ylipäänsä poliisin kyvystä suojella kansalaisia rikollisuudelta.

Vuonna 2017 Ruotsissa on ammuttu kuoliaaksi jo 40 ihmistä, kun uhrimäärä vain joitakin vuosia aikaisemmin oli radikaalisti pienempi. Poliisilla on yleisradioyhtiö SVT:n mukaan perusteltuja epäilyksiä esimerkiksi ongelmalähiön 20-21 -vuotiaista jengiläisistä, jotka ovat tehneet kymmenen palkkamurhaa parin viime vuoden aikana.

Poliisin keskeiset vaatimukset kehityksen kääntämiselle ovat Eliassonin mukaan lainsäädännön tiukentaminen ja parempien toimintaedellytysten turvaaminen poliisille itselleen. Rangaistuksia on tiukennettava ja poliisille on suotava entistä paremmat mahdollisuudet huippuluokan teknisen varustuksen ja sen myötä myös tehokkaamman tiedonhankinnan hyödyntämiseksi.

Rikolliset on saatava vastaamaan teoistaan. Enää ei sellainen peli vetele, että jenginuoret voivat asettua yhteiskunnan ulkopuolelle ja tehdä kuolettavia rikoksia vailla pelkoa seuraamuksista, Eliasson linjaa. Seuraamusten on vastattava tekoja. Ymmärtämisen tie on kuljettu loppuun.

Ruotsin televisio SVT:llä on taustoittava juttu ampumisista ja nuorista palkkamurhaajista.

Suomen Uutiset