Punavihreän hallituksen aikana Ruotsin sähköntuotannon reservi on romahtanut olemattomiin. Ympäristöpuolue vihreät ja sosialidemokraatit ovat iskeneet kovaa ydinvoimaan. Kaksi reaktoria on jo suljettu, ja vuoteen 2020 mennessä suljetaan kaksi reaktoria lisää. Sähkön heikentynyt toimitusvarmuus on herättänyt keskustelua Ruotsissa.

Erityisesti eteläisen Ruotsin tilanne on yhä kriittisempi, Norrköpings Tidningar (NT) toteaa pääkirjoituksessaan. Kesällä ilmoitettiin, että sähköä ja kaukolämpöä tuottava laitos Öresundsverket, jolla on talvisin tärkeä rooli sähkön toimitusvarmuuden takaajana, saatetaan lakkauttaa pysyvästi.

Lisäksi hallituksen tukiaiset tuulivoimalle ovat vaikuttaneet hinnanmuodostukseen sähkömarkkinoilla. Tuloksena on ollut epävarmuutta, joka on heikentänyt energiayhtiöiden halukkuutta investoida, NT toteaa.

Huoltovarmuuden takaamiseksi lähtökohdan pitäisi olla hyvin toimivat sähkömarkkinat, joilla energiayhtiöt uskaltavat investoida, NT linjaa pääkirjoituksessaan.

Siihen pisteeseen ei pitäisi mennä, että tarvitaan valtion tukirahoja sähkön toimitusvarmuuden varmistamiseen, mutta valitettavasti tällainen skenaario on yhä vaikeampi sulkea pois eteläisessä Ruotsissa. Neljä vuotta punavihreitä on ajanut Ruotsin energiakriisiin, NT päättelee.

Suomessa on harjoitettu tuulivoimatukiaisten osalta samanlaista politiikkaa kuin Ruotsissa, ja kovimmilla talvipakkasilla Suomi elää tuontisähkön varassa ilman sanottavaa varavoimareserviä. Suomessa ydinoimaa ei kuitenkaan olla ajamassa alas, vaan Olkiluoto 3 aloittaa näillä näkymin vuonna 2019 ja Hanhikivi 1 alustavan suunnitelman mukaan 2024.

Ensimmäisinä käytöstä poistumassa ovat Loviisa 1 ja Loviisa 2, jotka kytkettiin verkkoon 1977 ja 1980. Loviisan nykyisten reaktorien käyttöluvat ovat voimassa vuoteen 2027 ja 2030 saakka.

Suomen Uutiset