

LEHTIKUVA
Saarakkala: Euro-eron oltava yhä vaihtoehto
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala sanoo Suomen ajautuneen negatiiviseen kierteeseen, jossa ei verovaroin enää kyetä – ilman massiivista lainanottoa – ylläpitämään julkista sektoria nykyisessä mittakaavassaan.
– Talouspolitiikan kiristämiselle olisi siis tarvetta, mutta se taas lyhyellä aikavälillä heikentäisi talouskasvua vähentämällä kotimaista kulutuskysyntää. Toisaalta julkisen sektorin velan ja alijäämän määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on paisumassa jo ensi vuonna tasolle, joka voi vaarantaa luottoluokituksemme ainakin lähimpien vuosien aikana, jolloin velkarahan hinta nousisi, Saarakkala arvio Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin syyskokouksessa pitämässään puheessa.
Julkisten menojen sopeuttaminen jatkuu
Saarakkala muistuttaa, että Suomi kärsii rahaliiton jäsenenä vahvasta eurosta ja joutuu sopeuttamaan julkisia menojaan vielä lisää. Tähän johtavat myös EU:n vakaus- ja kasvusopimus ja toisaalta EU:n talouskurisopimus. Niiden mukaan julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen saa olla enintään 60 % ja julkisen sektorin keskipitkän aikavälin rakenteellinen alijäämä vain enintään yhden prosentin.
– Suomi tulee rikkomaan molemmat rajat. Saatamme joutua unionin ohjaukseen, Saarakkala varoittaa.
Kelluva markka euron rinnalle
Saarakkalan mielestä tarvitaan isoja muutoksia teollisuuden elvyttämiseksi, etteivät edessä olevat leikkaukset hyydyttäisi Suomen taloutta lopullisesti.
– Kelluvan markan käyttöön ottaminen euron rinnalle olisi hyvä vaihtoehto viennistä riippuvaiselle Suomelle. Se on kestävämpi vaihtoehto kuin Euroopan keskuspankin EKP:n toimivaltuuksien lisääminen ja jäsenmaiden keskinäisen yhteisvastuun kasvattaminen setelejä lisää painamalla. Mielestäni Suomen tulee jättää rahaliitto kokonaan, mikäli EKP:n toimivaltuuksia muutetaan edellä mainittuun suuntaan. On myös selvää, että mikäli paikallista sopimista ei kyetä lisäämään työmarkkinoilla, euro on Suomelle aivan liian kallis valuutta.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.