

Saarakkala: Suomi joutuu valitsemaan lopulta liittovaltion tai euro-eron väliltä
Koko Jyrki Kataisen hallituksen kausi on ollut käytännössä yhtä eurokriisin hoitamista. Kaikki suuret panokset ja valtavasti sekä ajallisia, poliittisia että taloudellisia resursseja on sitoutettu kriisinhoitoon. Eduskunnalle kuuluvaa toimivaltaa on eduskunnan toimesta siirretty toistuvasti maamme rajojen ulkopuolelle, eli hintaa, joka eurokriisistä on maksettu, ei voida mitata pelkästään taloudellisina vastuina.
Eduskunnassa vain perussuomalaiset on vastustanut yksiselitteisesti kriisinhoidossa valittua ja itsenäisyyttämme kaventanutta linjaa, kun otetaan huomioon mm. vaatimuksemme käsitellä kriisinhallintamekanismeista päättäminen eduskunnassa vaikeutetussa järjestyksessä määräenemmistöllä, samoin kuin talousunionisopimus. Olemme ainoana eduskuntapuolueena johdonmukaisesti vastustaneet taloudellisten vastuidemme kasvattamista europoliittisin järjestelyin. Olemme toistuvasti vaatineet, että eduskunta saisi ottaa kantaa tapahtuneisiin toimivallansiirtoihin siten, että niiden lainsäädännöllinen yhteisvaikutus itsemääräämisoikeuteemme ja vaikutus mahdollisuuksiimme vastata perustuslain määrittämistä velvoitteista taloudellisten riskien realisoituessa punnittaisiin kokonaisuutena yhdellä kerralla. Vähittäiset toimivallansiirrot ovat murentaneet perustuslakiamme synnyttämällä luovaa perustuslaillisuuden tulkintakäytäntöä.
Huolimatta olemassa olevista erimielisyyksistä kriisinhoidossa eduskunnan on katsottava myös eteenpäin ja analysoitava, mitä vaihtoehtoja Suomella nykyisen euro-jäsenyyden lisäksi on, koska käytännössä talous- ja rahaliitto nykymuodossaan aiotaan pelastaa liittovaltioimalla se. Pohjia on hahmoteltu virallisesti EU-presidentti Van Rompuyn johtaman joukon toimesta ja niissä korostuvat euromaiden taloudellisen yhteisvastuun syventäminen ja yhteisen keskusjohtoisen sääntelyn lisääminen. Viime aikoina keskusteluun on noussut myös Euroopan keskuspankin EKP:n toimivallan muuttaminen hintavakauden eli inflaation säätelijästä talouspolitiikan vauhdittajaksi. Mikäli EKP:n mandaattia muutetaan, puhutaan silloinkin harppauksesta liittovaltioon, sillä rahanpainamisen lisääminen ja euromaiden joukkovelkakirjojen ostaminen vaatisi käytännössä kaikkien euromaiden talouspolitiikan sisällönkin alistamista Brysselin byrokraattien valtaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun EKP:n mandaattia ehdotetaan muutettavaksi, Suomen ja suomalaisten on valittava, jatkammeko rahaliitossa, vai otammeko käyttöön oman rahayksikön. Mitä kauemman viivytellään, sitä vaikeampaa siirtyminen omaan rahayksikköön ja itsenäiseen talous- ja rahapolitiikkaan tulee olemaan, koska yhteiset vastuumme EKP:n kautta kasvavat jatkuvasti.
Siirtyminen rahayksikköön voitaisiin tehdä myös vähitellen, ottamalla euron rinnalle käyttöön oma kansallinen, kelluva valuutta. Asiaa ovat pohtineet ansiokkaasti myös valistuneet tieteentekijät professori Vesa Kanniaisen johdolla hiljattain ilmestyneessä tieteellisessä julkaisussa.
Lähtökohta tarvittavaan kriittiseen keskusteluun on, että Suomen jäsenyys talous- ja rahaliitto EMU:ssa on olemassa oleva tosiasia, joka voi muuttua tai joka voidaan muuttaa.
Vesa-Matti Saarakkala
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää