Saksalaisen mediakonserni Axel Springerin toimitusjohtaja Mathias Döpfner kritisoi Die Weltin kolumnissaan Frankfurtin tuomioistuimen päätöstä antaa Kuwait Airways -lentoyhtiölle vapaat kädet olla kuljettamatta israelilaisia matkustajia ilman mediatuomiota. Tuomioistuimen päätös on Döpfnerin mielestä jo pöyristyttävä. Tämän lisäksi hän seurasi epäuskoisena Facebook-viestejä, joissa päätöksestä suorastaan iloittiin.

Döpfner toki muistuttaa, ettei Saksassa kansalaisuuteen kohdistuva syrjintä ole laissa kielletty. Hän esittääkin esimerkinomaisesti, millainen reaktio syntyisi, jos länsimainen lentoyhtiö kieltäytyisi kuljettamasta turkkilaisia matkustajia. Hän arvelee median olevan täynnä kirjoituksia, joissa päätös tuomittaisiin rasistisena, muukalaispelkoisena ja islamin vastaisena – ja aivan oikeutetusti.

Döpfner kirjoittaa, että lakitieteen opiskelijat saavat tuomioistuimen päätöksestä kosolti pureskeltavaa. Hänen mielestään laissa on vakava porsaanreikä, koska Saksan laki kieltää muun muassa sukupuoleen, ikään ja uskontoon perustuvan syrjinnän.

Kaksoisstandardin voittokulkue

Döpfnerin mukaan kuwaitilaisen lentoyhtiön halu olla kuljettamatta israelilaisia matkustajia perustuu yksinkertaisesti antisemitismiin. Juutalaisiin kohdistuvaan syrjintään reagoidaan eri tavalla kuin muslimeihin kohdistuvaan syrjintään. Hän kertoo odottaneensa henkeään pidätellen, milloin liittokansleri puuttuu Frankfurtin tuomioistuimen päätökseen.

Nyt Saksan toimitusministeriötä johtava Angela Merkel istui kuitenkin tanakasti käsiensä päällä. Döpfner muistuttaa Merkelin Israelin parlamentissa vuonna 2008 pitämästä vierailijapuheenvuorosta, jossa Merkel julisti Saksan ja Israelin kunnioittavan yhdessä vapautta, demokratiaa ja ihmisten jakamatonta yhdenvertaisuutta. Merkel painotti tuolloin, ettei yhdenvertainen ihmisarvo riipu ihmisen sukupuolesta, taustasta, uskosta tai kotimaasta.

Döpfnerin mukaan tuohon puheenvuoroon ei ole mitään lisättävää, paitsi toimiminen puheenvuoron mukaisesti.

Moneen muslimimaahan ei pääsyä Israelin passileimalla

Döpfner muistuttaa 16 muslimienemmistöisen maan estävän israelilaisten pääsyn maihinsa. Näistä maista puolet eivät päästä maahan henkilöä, jolla on Israelin leima passissaan aiemmilta matkoilta. Döpfnerille on käynyt näin.

Hän huomauttaa, ettei Saksa voi muuttaa yksin arabimaiden vihamielisyyttä Israelia kohtaan. Saksa on hänen mukaansa lähtenyt hyvin kyseenalaiselle taipaleelle omaksuessaan itse vastaavanlaisen politiikan.

Henri Alakylä