
Saksalaisdemarien vastustus hallitustunnusteluihin kasvussa – vaihtoehtona on uudet liittopäivävaalit
Saksan sosialidemokraattien (SPD) 600-henkinen valtuuskunta äänestää sunnuntaina Bonnissa siitä, aikooko puolue lähteä varsinaisiin hallitustunnusteluihin. Parissa Saksan osavaltiossa demarit ovat tyrmänneet tunnustelut. Ala-Saksissa SPD lyttäsi tunnustelujen aloituksen niukimmalla mahdollisella yhden äänen enemmistöllä. Myös Berliinin demarit ovat asettuneet neuvotteluja vastaan.
SPD:n liittopäiväryhmän johtaja Andrea Nahles muistutti, että hallitusyhteistyön vaihtoehto on uudet liittopäivävaalit. Berliinistä Bonniin matkustaa vain 23 valtuuskunnan jäsentä, mutta vastustus hallitustunnusteluja kohtaan jo tässä vaiheessa heittää epäilyksen varjon Saksan hallituksen muodostukselle.
Puolueen puheenjohtaja Martin Schulzin arvellaan kampanjoivan Nordrhein-Westfalenissa ärhäkkäästi tunnustelujen puolesta.
Terveydenhuollon uudistuksen torppaus kismittää demareita
SPD kampanjoi syyskuun liittopäivävaalien alla terveydenhuollon uudistamisen puolesta. Saksassa on tällä haavaa kaksi sairausvakuutusjärjestelmää: julkinen ja yksityinen. SPD halusi yhdenmukaistaa järjestelmät, mutta kristillisdemokraatit (CDU) eivät suostuneet tähän. CDU antoi demareille periksi sen verran, että työnantajien osuus sairausvakuutusjärjestelmän rahoituksesta kasvoi.
SPD:n mukaan on epäoikeudenmukaista ylläpitää kahta rinnakkaista järjestelmää. Julkisella puolella hoitojonot ovat pidempiä ja hoidon väitetään olevan vähemmän laadukasta kuin yksityisellä puolella.
CDU:n mukaan kalliimmasta yksityisestä vakuutusjärjestelmästä kustannetaan terveydenhuollon kehitystä merkittävästi. Lisäksi järjestelmien välinen kilpailu takaa paremmin laadukkaan hoidon kaikille potilaille.
SPD:n kansanedustaja ja terveysasioiden tiedottaja Hilde Mattheis kertoi, että SPD:lle muodostuu vakava uskottavuusuhka puolueen hyllytettyä vaalien alla liputtaman uudistuksen.
Neuvotteluistakin matkaa hallituksen muodostamiseen
Ensi sunnuntain valtuuskunnan äänestys koskee vain hallitustunnustelujen aloittamista. Mikäli SPD ylipäätään etenee tunnusteluihin asti, menee neuvottelutulos vielä toiseen äänestykseen.
Lopullinen päätös muodostuu tuolloin SPD:n jäsenäänestyksessä. Puolueen jäseniä on noin 450 tuhatta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää