

Saksalaisekonomisti Suomen Kuvalehdessä: eurosta voisi erota yhdessä viikonlopussa
Münchenin yliopiston taloustieteen professori Hans-Werner Sinnin mukaan euroalueesta pitäisi voida erota, Suomen Kuvalehti kertoo. Tämä olisi Sinnin mukaansa ainoa järkevä tapa huolehtia siitä, että erot euromaiden kilpailukyvyssä eivät kasva liian suuriksi.
Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis väitti aikanaan, että ero euroalueelta kestäisi vähintään vuoden. Sinnin mukaan euro voitaisiin korvata Kreikassa virtuaalidrakmalla viikonlopun aikana.
Nopea päätös vähentäisi myös epävarmuutta, joka markkinoilla seuraisi pitkästä poliittisesta väännöstä ja hallinnollisesta valmistelusta.
Suomen Kuvalehden poikkeuksellisen inhorealistinen juttu euroalueen ongelmista tunnustaa lähtökohdaksi sen, että yhteisvaluutta ei ole kestävä ilman kilpailukykyerojen tasaamista. Sen tekemiseksi euroalueella on vain vaikeita vaihtoehtoja.
Joko tulonsiirtounioni tai euroeroja
– Ensimmäinen vaihtoehto on, että euroalue kehitetään tulonsiirtounioniksi, joka kompensoi eteläisten maiden kilpailukyvyn puutetta. Tämä on kuitenkin kallista, Sinn sanoo.
Sinnin ekonomistinäkemykseen voisi lisätä, että tulonsiirtounionia eli käytännössä liittovaltiokehitystä vastaan puhuu myös yhä kasvava kansallismielisyys Euroopassa – eli tulonsiirtounioni ei ole poliittisestikaan kovin realistinen.
Vaihtoehtona olisi se, että etelän kilpailukyky voidaan palauttaa joko sen hintatasoa alentamalla tai pohjoisen hintatasoa kasvattamalla, mutta niitäkin olisi poliittisesti vaikeita hyväksyttää – siksi Sinn liputtaakin euroerojen puolesta.
– Exitin myötä maan uusi valuutta devalvoituisi vahvasti, mikä tekisi vientituotteet kilpailukykyisemmiksi ja houkuttelisi pääomia takaisin. Eroaminen elvyttäisi myös taloutta, sillä devalvoituminen tekisi tuontitavarat kalliimmiksi, mikä lisäisi kotimaisten tuotteiden kulutusta, Sinn sanoo Suomen Kuvalehden mukaan.
Rinnakkaisvaluutta olisi mahdollinen ilman lakimuutoksia
Grexit tai Fixit eli Kreikan tai vaikka Suomen euroero olisi Sinnin mukaan mahdollista ilman lakien muuttamista.
– Varoufakisin suunnitelma rinnakkaisesta valuuttajärjestelmästä olisi mahdollistanut Kreikan euroeron. He olisivat voineet muuntaa kaikki tilit uuteen virtuaalidrakmaan, minkä lisäksi kaikki työ-, toimitus-, vuokra- ja velkasopimukset olisi voitu muuntaa eurosta drakmaan, Sinn esittää.
Ne, joiden rahat olisivat muutoksen hetkellä pankkitilillä, pystyisivät siis edelleen maksamaan kreikkalaiset laskunsa. Sekä tilin arvo euroina että laskujen arvo euroina olisi pienentynyt saman verran. Ne, jotka osaisivat ennakoida ja nostaa ennen eroa paljon käteistä euroina voittaisivat.
Sinn ehdottaa, että kreikkalaisten omistamat eurosetelit annettaisiin kreikkalaisille lahjaksi, eikä niitä kerättäisi takaisin.
– Sen jälkeen, kun drakmat olisi painettu, Kreikassa olisi kaksi valuuttaa. Ajan kuluessa liikkeessä olevien eurojen määrä vähenisi vähitellen, koska ihmiset shoppailisivat myös muualla Euroopassa.
Pohjoinen maksaa joka tapauksessa
Sille, että Pohjois-Eurooppa joutuu yhteisvaluuttakokeilun maksumieheksi, ei kuitenkaan voine mitään.
Tällä hetkellä Italian ja Espanjan keskuspankit ovat velkaa yli 800 miljardia euroa muille euroalueen keskuspankeille samaan aikaan kun Saksan Bundesbankilla on 900 miljardin edestä saatavia, Sinn muistuttaa. Jos esimerkiksi Italia eroaisi yhteisvaluutasta, se jättäisi nämä velkansa maksamatta.
– Bundesbank menettäisi saatavansa ainakin osittain, koska liira devalvoituisi, Sinn väittää.
Sama tietysti tapahtuisi muille keskuspankeille, jotka olisi saatavia pahasti velkaantuneilta keskuspankeilta.
Sinnin mukaan Saksan veronmaksajien kannattaisi kuitenkin ennemmin hyväksyä nämä tappiot nyt kuin antaa tappioiden kasaantua suuremmiksi tulevaisuudessa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää