
Saksalaiskippari haastaa Italian sisäministerin oikeuteen kunnianloukkauksesta
Espanjalaisen vapaaehtoisjärjestö Open Armsin Sea-Watch 3 -aluksen kapteeni Carola Rackete aikoo nostaa kunnianloukkaussyytteen Italian sisäministeri Matteo Salvinia vastaan, uutistoimisto Reuters kertoo. Salvini vastasi uhmakkaasti tietoon.
Rackete rantautui Lampedusan saarelle kielloista huolimatta kolhien satamassa ollutta poliisialusta. Hänen aluksessaan oli Libyan rannikon tuntumasta noukittuja laittomia siirtolaisia.
Oikeusjupakkaa puolin ja toisin
Poliisiveneen kolhiminen johti tutkintaan. Italialaistuomari vapautti Racketen viranomaisaluksen päälleajosyytteestä, josta Rackete olisi voinut saada jopa 10 vuoden tuomion. Salvini kertoi Racketen saavan viiden vuoden maahantulokiellon siinä tapauksessa, ettei häntä tuomita.
Rackete kertoi, ettei hänen tarkoituksensa ollut törmätä poliisialukseen ja myönsi tehneensä virhearvion alusten etäisyyksistä ja nopeuksista. Hän pahoitteli tapahtunutta.
Racketea epäillään yhä laittoman maahanmuuton avustamisesta. Hän on kuultavana epäilyn vuoksi ensi viikolla.
Racketen kanne nousee puolestaan Salvinin julkisista kommenteista, joissa Salvini on nimittänyt Racketea merirosvoksi ja lainsuojattomaksi.
Racketen asianajaja Alessandro Gamberini kertoi, että kunnianloukkaussyytteessä on kyse signaalin lähettämisestä.
– Lompakon rokottaminen auttaa ihmisiä ymmärtämään, etteivät he voi loukata muita seuraamuksitta, Gamberini sanoi.
Salvini vastasi uhmakkaasti
Salvini ei häkeltynyt saatuaan tiedon kanteesta.
– Hän rikkoo lakeja ja hyökkää Italian sotilasaluksia vastaan ja sitten haastaa minut oikeuteen. Gangsterit eivät minua peloittele, eikä varsinkaan rikkaat ja hemmotellut saksalaiset kommunistit! Salvini kirjoitti Twitteriin.
Ministeritason kiista
Racketen kiinniottoviikonloppuna Saksan ja Italian johtajat osallistuivat G20-maiden kokoukseen Japanissa. Tätä seurasi Eurooppa-neuvoston kokous.
Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaati Racketen vapauttamista heti kiinnioton jälkeen. Racketen isä oli vedonnut Saksan hallitukseen tyttärensä vapauttamisen puolesta.
Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel tiedusteli Italian pääministeri Giuseppe Contelta Racketen kohtalosta.
Conte vastasi, että Italiassa hallinto ja oikeusjärjestelmä toimivat erikseen, eikä hallitus puutu tuomarien toimintaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää