
Saksan demarit jakautuneet kahtia – johto vetoaa hallituspaikan puolesta, nuorisojärjestö tiukasti vastaan
Saksan sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtaja Martin Schulz pyysi puolueensa jäseniltä valmiutta kompromisseihin. Schulz esitti vetoomuksensa sunnuntaina tavattuaan hallitustunnustelukumppaninsa Angela Merkelin ja Horst Seehoferin. SPD:n nuorisojärjestö puolestaan haalii lisää jäseniä, jotka voisivat äänestää hallitusohjelman nurin ja puolueen oppositioon.
SPD:n ja kristillisdemokraattien (CDU) välejä hiertävät eritoten turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämiset. SPD haluaisi avata ovet maahantulleiden turvapaikanhakijoiden perheille. Erityisesti CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU on perheenyhdistämisiä vastaan.
– Lupasimme äänestäjille kontrolloivamme ja rajoittamamme maahanmuuttoa ja niin me aiomme myös tehdä, CSU:n kansanedustaja Stephan Mayer sanoi.
Schulz haluaa neuvottelukumppaniensa olevan myös valmiita kompromisseihin. Hän haluaa CDU:n ja CSU:n muistavan, että SPD on luvannut äänestyttää lopullisen hallitusohjelman puoluejäsenillä.
Alustavissa neuvotteluissa vuotuista maahanmuuttoa rajoitettaisiin noin 200 000 henkilöön. Kristillisdemokraattien mielestä pieni osa tästä kiintiöstä voitaisiin korvamerkitä perheenyhdistämisille.
SPD:n nuorisojärjestö värvää jäseniä
Demaripuolueen nuorisojärjestö kampanjoi jo alustavien neuvottelujen aikana voimakkaasti puolueen oppositiopaikan puolesta. Avoin kapina puoluejohtoa vastaan loi kahtiajakautuneen demarikentän. Puolueen valtuuskunta äänesti täpärästi varsinaisten hallitustunnustelujen alkamisen puolesta. Normaalisti Saksassa tällainen äänestystulos olisi selvinnyt silmämääräisestikin käsiä nostamalla ja nimenomaan puoluejohdon esityksen puolesta.
Uutistoimisto Reuters kirjoittaa nuorisojärjestön värvänneen aktiivisesti uusia jäseniä. Nuorisojärjestö toivoo, että uudet jäsenet auttaisivat hallitusohjelman kaatamisessa. Puolueen tulee määrittää aikaraja, jonka jälkeen puolueeseen liittyneet eivät ole enää oikeutettuja äänestämään hallitusohjelmasta.
SPD:n jäsenet suorittavat äänestyksen kirjeitse.
SPD kyykkäämässä lisää – AfD nousussa
Mikäli SPD ei suostu uudelleen suureen koalitioon eli yhteishallitukseen CDU/CSU:n kanssa, maa ajautuu todennäköisesti uusiin liittopäivävaaleihin. Tuoreiden (23.1.) mielipidekyselyjen mukaan SPD:n suosio kutistuisi syyskuun vaaleista yli kaksi prosenttiyksikköä lisää. SPD noteerasi puolueen surkeimman vaalituloksen sitten toisen maailmansodan kasaten vain 20,5 prosenttia äänistä.
Sen sijaan euro- ja maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) olisi lisäämässä kannatustaan syyskuun vaalien 12,6 prosentista 14 prosenttiin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää