Saksan sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtaja Martin Schulz pyysi puolueensa jäseniltä valmiutta kompromisseihin. Schulz esitti vetoomuksensa sunnuntaina tavattuaan hallitustunnustelukumppaninsa Angela Merkelin ja Horst Seehoferin. SPD:n nuorisojärjestö puolestaan haalii lisää jäseniä, jotka voisivat äänestää hallitusohjelman nurin ja puolueen oppositioon.

SPD:n ja kristillisdemokraattien (CDU) välejä hiertävät eritoten turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämiset. SPD haluaisi avata ovet maahantulleiden turvapaikanhakijoiden perheille. Erityisesti CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU on perheenyhdistämisiä vastaan.

– Lupasimme äänestäjille kontrolloivamme ja rajoittamamme maahanmuuttoa ja niin me aiomme myös tehdä, CSU:n kansanedustaja Stephan Mayer sanoi.

Schulz haluaa neuvottelukumppaniensa olevan myös valmiita kompromisseihin. Hän haluaa CDU:n ja CSU:n muistavan, että SPD on luvannut äänestyttää lopullisen hallitusohjelman puoluejäsenillä.

Alustavissa neuvotteluissa vuotuista maahanmuuttoa rajoitettaisiin noin 200 000 henkilöön. Kristillisdemokraattien mielestä pieni osa tästä kiintiöstä voitaisiin korvamerkitä perheenyhdistämisille.

SPD:n nuorisojärjestö värvää jäseniä

Demaripuolueen nuorisojärjestö kampanjoi jo alustavien neuvottelujen aikana voimakkaasti puolueen oppositiopaikan puolesta. Avoin kapina puoluejohtoa vastaan loi kahtiajakautuneen demarikentän. Puolueen valtuuskunta äänesti täpärästi varsinaisten hallitustunnustelujen alkamisen puolesta. Normaalisti Saksassa tällainen äänestystulos olisi selvinnyt silmämääräisestikin käsiä nostamalla ja nimenomaan puoluejohdon esityksen puolesta.

Uutistoimisto Reuters kirjoittaa nuorisojärjestön värvänneen aktiivisesti uusia jäseniä. Nuorisojärjestö toivoo, että uudet jäsenet auttaisivat hallitusohjelman kaatamisessa. Puolueen tulee määrittää aikaraja, jonka jälkeen puolueeseen liittyneet eivät ole enää oikeutettuja äänestämään hallitusohjelmasta.

SPD:n jäsenet suorittavat äänestyksen kirjeitse.

SPD kyykkäämässä lisää – AfD nousussa

Mikäli SPD ei suostu uudelleen suureen koalitioon eli yhteishallitukseen CDU/CSU:n kanssa, maa ajautuu todennäköisesti uusiin liittopäivävaaleihin. Tuoreiden (23.1.) mielipidekyselyjen mukaan SPD:n suosio kutistuisi syyskuun vaaleista yli kaksi prosenttiyksikköä lisää. SPD noteerasi puolueen surkeimman vaalituloksen sitten toisen maailmansodan kasaten vain 20,5 prosenttia äänistä.

Sen sijaan euro- ja maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) olisi lisäämässä kannatustaan syyskuun vaalien 12,6 prosentista 14 prosenttiin.

Henri Alakylä

Tagit