Saksan viranomaiset eivät osaa kertoa 30 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön olinpaikkaa. Kateissa olevat voivat olla Saksassa tai sitten he ovat siirtyneet toisiin maihin.

Saksan tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa Saksasta turvapaikkaa hakeneita on 1,6 miljoonaa henkilöä. Vuosien 2015-16 aikana anottujen turvapaikkojen kasvu on 113 prosenttia. Aiheesta kirjoitti uutistoimisto Reuters.

Turvallisuus puhututtaa saksalaisia. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia halutaan vauhdittaa. Palautuksia kannattavat kokevat olonsa turvattomaksi ja heidän mielestään politiikot eivät voi ohittaa kysymystä hartioiden kohotuksella.

Turvapaikkapolitiikka hiertää hallitustunnusteluja

Hallitustunnusteluissa turvapaikkapolitiikka hiertää eritoten liberaalidemokraattien (FDP) ja vihreiden välejä. Kristillisdemokraatit (CDU) tarvitsevat molemmat puolueet hallitukseen baijerilaisen sisarpuolue CSU:n ohella saadakseen taakseen enemmistön Saksan liittopäivillä.

FDP:n johtaja Christian Lindnerin mukaan vihreiden avointen ovien politiikka ei ole realismia. Lindner muistutti vihreitä siitä, ettei vihreiden turvapaikkapolitiikka ole saksalaisenemmistön mieleen.

Maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu vaihtoehtopuolue AfD jyräsi syksyn vaaleissa tiensä liittopäiville ensi kertaa. Myös CSU on vaatinut pitkään vuotuista kattoa turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle.

Lindnerin mukaan vihreiden näkemys sataa suoraan AfD:n laariin. Vihreät tykittivät paluupostina liberaaleille, että FDP:n turvapaikkapolitiikka vilisee populistia latteuksia, ja ettei kyseisellä linjalla voida vakavasti puhua hallitusyhteistyöstä.

Perheenyhdistämisissä suurin ero

Saksan toissijaisen suojelun piirissä olevat turvapaikkaa hakeneet eivät kuuluisi keväästä alkaen enää perheenyhdistämisten piiriin. Vihreiden mielestä tämä hiertää hallitustunnusteluja.

Niin sanotun Balkanin reitin sulkeuduttua Kreikkaan on jäänyt jumiin kymmeniä tuhansia perheenyhdistämisiä odottavia ihmisiä. Osa heistä on aloittanut nälkälakon vauhdittaakseen perheenyhdistämisiä.

Henri Alakylä