
Saksassa AfD noussut jo toiseksi suosituimmaksi puolueeksi
Saksan poliittiset mannerlaatat jatkavat ryminäänsä. Tuoreessa tutkimusyhtiö INSA:n mielipidemittauksessa Saksan toiseksi suosituin puolue on vaihtoehtopuolue AfD. Puolue pudotti kolmanneksi perinteikkään mahtipuolue SPD:n. Toisessa mielipidemittauksessa selviää, että yhä useampi saksalainen on sitä mieltä, ettei suuri koalitio (CDU/CSU ja SPD) ole mieluisa hallituspohja.
INSA:n mielipidemittauksessa Saksan suosituin puolue on CDU 32 prosentin kannatuksellaan. Tulos on puolueelle viimeaikaisten kyselyjen kaltainen. Puolue nappasi 32,9 prosentin äänisaaliin syyskuun vaaleissa. Saksalaiset äänestäisivät toiseksi suurimmaksi puolueeksi AfD:n. Puolue saisi 16 prosenttia äänistä, jos vaalit pidettäisiin seuraavana sunnuntaina. Syyskuun vaaleissa puolue keräsi 12,6 prosenttia äänistä, joten nousu on suhteellisesti huimaa.
SPD ei saavuttane käännettä parempaan
Sen sijaan sosiaalidemokraattinen SPD jatkaa korpivaellustaan varjojen mailla. Katastrofaalisen huonosta vaalituloksesta (20,5 prosenttia) puolue on vajonnut nyt kolmanneksi 15,5 prosentin kannatuslukemillaan. Saksalaiset ovat myös epäileväisiä puolueen tulevaisuudesta. Puolue valitsee uuden puheenjohtajan huhtikuussa, kun pitkän linjan europolitiikko Martin Schulz ilmoitti luovuttavansa puolueen puheenjohtajuuden.
SPD:n puolue-eliitti on sopinut ojentavansa puheenjohtajuuden Andrea Nahlesille. Puheenjohtajuudesta on tosin tulossa kilpailu, ja demareiden kenttä on jopa vaatinut puheenjohtajavaaleissa jäsenäänestystä puoluevaaltustoäänestyksen sijaan. Puolueen jäsenet äänestävät joka tapauksessa hallitusohjelmasta, eli käytännössä puolueen hallitusasemasta.
Toisessa mielipidemittauksessa SPD olisi vielä tuuman verran AfD:tä edellä. Deutschland Trend Extra:n suorittamassa mittauksessa kolme suurinta puoluetta ovat CDU/CSU (33 prosenttia), SPD (16 prosenttia) ja AfD (15 prosenttia).
SPD tuskin mahtailee toisesta sijastaan tässä kyselyssä, sillä lähes puolet saksalaisista ei usko Nahlesin voivan pelastaa puoluetta. Kolmasosa saksalaisista ottaa optimistisemman otteen uskoen Nahlesin kääntävän puolueen keulan kohti menestystä.
Ohjelmissaan SPD on väläyttänyt Euroopan yhdysvaltoja liittovaltion tapaan vuoteen 2025 mennessä. AfD kampanjoi maahanmuuttoa vastaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää