– Elintasomme laskee seuraavat kymmenen vuotta, koska maan kurssin kääntäminen on hidasta, sanoi Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh keskiviikkona Sammon osavuosi-infossa.

– Tämän uskallan luvata, Stadigh jatkoi Talouselämän mukaan.
Stadighin mielestä koko Euroopan julkiset sektorit ovat liian suuret. Päättäjät ovat luvanneet kansalaisilleen sellaista, mihin enää ei ole varaa.
Tämä pätee myös Suomeen, joka ottaa kahdeksan miljardia euroa velkaa vuodessa ja jonka valtionvelan BKT-osuus lähentelee eurokriteereissä määrättyä 60 prosentin rajaa.

Yli varojen eläminen täytyy tunnustaa heti

Jotta köyhtyminen pysähtyisi, pitäisi tehdä muutoksia. Päättäjät eivät kuitenkaan tahdo tunnustaa, että ongelmien juuri on ylisuuressa julkisessa sektorissa.
– Tosiasian tunnustamattomuus on huijausta, pelkuruutta tai tietämättömyyttä tai se on niiden yhdistelmä, Stadigh totesi.
Hän korostaa, että Suomen vaurastumisen loi 15 vuoden aikana yksityinen elinkeinoelämä. Nyt se ei enää nosta maata, koska suomalainen työ ei ole kilpailukykyistä. Ensin pitäisi kuitenkin tunnustaa, että elämme yli varojemme kansantalouden nykyisten tulojen perusteella.

Veli-Pekka Leskelä