Europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps.) mukaan yhä useammat maat taipuvat jo perussuomalaisten kannattaman kevyemmän EU:n linjoille. Ensin uuden linjauksen teki Britannia, kun pääministeri David Cameron esitteli ohjelmansa ”Uuden EU:n” rakentamiseksi. Nyt on vuorossa Hollanti omalla ohjelmallaan.

Terho kertoo Hollannin 54 kohdan ohjelmasta blogissaan http://www.sampoterho.net/?p=2665

Hollannin hallitus linjasi ohjelmansa 21.6. Siinä julkaistiin pitkä lista asioista, jotka pitäisi siirtää EU:n päätösvallasta kansalliselle tasolle tai joita pitäisi muuttaa EU:ssa.

Tehokkuutta lisättävä

– Läpileikkaavana tavoitteena ohjelmassa on tehokkuuden ja selkeyden lisääminen. Erillinen yhdeksän kohdan periaateohjelma ottaa esiin mm. seuraavia seikkoja: EU:n toiminnan on perustuttava selkeään lailliseen perustaan sopimuksissa, EU:n tulisi keskittyä lainsäädännössään päälinjoihin, analysoitava uuden säännöstön kustannukset ja tehtävä yleinen vaikutusarviointi. Alankomaat on myös kiinnostunut johtamaan näitä uudistuksia ollessaan EU:n puheenjohtajamaa vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.
– Ohjelma on tiukka linjaus liittovaltiokehitystä vastaan yhdeltä unionin perustajajäsenistä. Alankomaat haluaa nyt käydä avointa keskustelua siitä, mikä todella on mielekästä tulevaisuuden unionissa. Tämä tulee kuin vastauksena David Cameronin alkuvuodesta tekemään avaukseen uudesta, kevyemmästä unionista. Ensireaktiot Lontoosta ovatkin olleet myönteisiä, vaikka Alankomaat ei Iso-Britannian tapaan halua avata perussopimuksia, Terho kirjoittaa.

Perussuomalaisten linja
on toteuttamiskelpoinen

– Perussuomalaisena voin todeta, että Alankomaiden linjaus EU:n tasolla toimimisesta vain silloin kun se on selkeästi tarpeellista, on hyvin lähellä puolueemme linjaa. Tänä vuonna siis jo kahden EU-maan hallitukset ovat omaksuneet EU-linjan, jota me yritämme ajaa Suomenkin linjaksi. Iso-Britannian ja Alankomaiden esimerkit osoittavat, ettei linjamme ole radikaali tai toteutuskelvoton, Terho tulkitsee.

Veli-Pekka Leskelä