Suomi on hyötynyt yhteisvaluutasta taloudellisesti, jos kokonaislaskelma tehdään, Presidentti Sauli Niinistö väitti Ylen vaalitentissä maanantaina. Taloustieteilijät ovat asiasta toista mieltä, eivätkä Niinistön perustelutkaan kestä kriittistä tarkastelua.

Niinistö esitti, että 1990-luvulla jo pelkkä Suomen päätös liittyä perustettavaan euroalueeseen vahvisti talouttamme.

– Tapahtui melkoinen käänne siinä vaiheessa kun niin sanotut markkinat tulivat vakuuttuneiksi siitä että Suomi on menossa euroon. Se nosti huomattavasti meidän luottamustamme jo siinä vaiheessa. Ja meidän korkotasommehan laski huimasti saman tien.

Niinistö jätti kuitenkin kokonaan huomiotta sen, että eurokriisin taustalla oli nimenomaan korkotason vääristyminen niin, ettei valtionlainojen korko ei heijastanut riskitasoa. Jopa Kreikalla oli matalat korot, mikä johti valtion ylivelkaantumiseen ja siihen, että muut euromaat joutuivat pelastamaan Kreikan.

Yleinen käsitys taloustieteilijöiden keskuudessa on, että euron ongelmat kasautuivat ajan mittaan, kun yhtäältä Kreikan kaltaiset kriisimaat hiljalleen ylivelkaantuivat ja toisaalta Suomen kaltaiset maat menettivät vähitellen hintakilpailukykynsä.

Niinistö näki kriisin itämisajan kuitenkin vain kulta-aikana eikä ymmärtänyt sen syy-yhteyttä niin Kreikan kuin Suomenkin kriisiytymiseen 2010-luvulla.

– Ja koko euron ensimmäinen kymmenkunta vuotta vuotta, se oli taloudellisen kukoistuksen aikaa Suomessa, Niinistö sanoi vaalitentissä.

Uusi tutkimus kumoaa Niinistön euroarvion

Niinistö sanoi suoraan, että Suomi on hänen mielestään hyötynyt eurosta taloudellisesti.

– Väittäisin näin, jos kokonaislaskelma tehdään.

Niinistöä haastatellut Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu viittasi johtavien taloustieteilijöiden Valtioneuvostolle tekemään selvitykseen 100 vuotta pientä avotaloutta, joka julkaistiin loppuvuodesta. Siinä päädyttiin johtopäätökseen, jonka mukaan Suomen eurojäsenyyttä ei voi perustella taloudellisella hyödyllä.

– Se on sitten heidän mielipiteensä.

– Siinä oli useita ekonomisteja, Vaaherkumpu muistutti.

– Sitten se on viisaampi kuin minun mielipiteeni, Niinistö totesi.

SUOMEN UUTISET