PÄIVÄN POINTTI | Vieläkö muistat kevään eduskuntavaalien alla esitetyt vaatimukset työperäisen maahanmuuton voimakkaasta lisäämisestä työvoimapulan verukkeella? Ne ajat ovat menneet, ja samalla myös työvoimapula näyttää äkillisesti Suomesta loppuneen – ainakin poliittisen retoriikan tasolla. Syksyn tullen vasemmiston puheet kertovat nyt siitä, että maassamme ei olisikaan töitä.

Mikäli SDP:n puoluelehteä Demokraattia ja demarien varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Niina Malmia on uskominen, vuoden 2023 lokakuussa työpaikat Suomesta ovat lähes kadonneet eikä uusia ole tulossa.

Demokraatin jutun otsikko julistaa kansalle ”Töitä ei ole”, juttuun haastatellun Malmin suulla. Artikkelissa kerrotaan, että tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on markkinoilla yli 60 000 vähemmän kuin viime vuonna.

– Kyseessä on erittäin vaikea tilanne. Työt lähtevät monilta alta ja uusia työpaikkoja ei synny, Malm valittelee.

Viime joulukuussa – eduskuntavaalien alla – demareilla oli toinen ääni kellossa. Tuolloin demariedustaja Malm vakuutti puoluelehdessä , että Suomessa on työvoimapula ja Malmi luetteli keinoja siihen vastaamiseksi.

Malmin tuolloisen lausunnon mukaan edes pelkät poliittiset päätökset eivät riitä ratkaisuksi työvoimapulaan, vaan myös yritysten on huolehdittava siitä, että ne ovat houkuttelevia työnantajia.

Demareissa väitteet työvoimapulasta liittyivät usein vaatimuksiin lisätä työperäistä maahanmuuttoa, koska – puheiden mukaan – maassamme ei olisi riittävästi väkeä tekemään töitä.

Työvoimapulapuheautomaattina tunnetuksi on myös tullut etenkin kansanedustaja Matias Mäkynen, joka viime talvena esitteli ”faktan”, jonka mukaan Suomessa tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa.

– Meillä ei ikävä kyllä väki Suomessa riitä ja tilanne uhkaa heikentyä jatkuvasti, Mäkynen mehusteli Ylen jutussa.

Myös vihreiden ja vasemmistoliiton riveistä on vuosikausien ajan kuultu puhetta työvoimapulasta.

Vielä niinkin myöhään kuin kesäkuun alussa kansanedustaja – silloinen ympäristö- ja ilmastoministeri – Maria Ohisalo vakuutteli, että Suomessa olisi meneillään ”työvoiman pula-aika”.


Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.