Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti hyvänä ideana eduskunnan ulkopoliittisen keskustelun aikana tullutta ajatusta, että hän antaisi ulko- ja turvallisuuspoliittisen tiedonannon turvallisuusympäristön muutosten vuoksi. Tilanne on muuttunut runsaasti kesän jälkeen. Hän lupasi oman osuutensa lopuksi, että hän antaa tiedonannon keväällä.

Tiedonanto voidaan antaa siinä vaiheessa, kun Britannia on antanut eroilmoituksensa. Samalla myös presidentti Donald Trumpin linjausten alkupää on selvillä, Sipilä tuumaili.

EU:n puolustusyhteistyö kehittyy

Sipilä kuvasi myös, mitä Euroopan unionin puitteissa tehtävä puolustusyhteistyö voisi tarkoittaa käytännössä.

– Puolustusyhteistyön kehittämisessä on ollut esillä useita asiakokonaisuuksia, kuten puolustusmarkkinoinnin kehittäminen, puolustusyhteistyön systematisointi, pysyvä rakenteellinen yhteistyö, kriisinhallinnan suunnittelu- ja johtokyky, rahoituskysymykset, sotilaallisen huoltojärjestelmän kehittäminen, hybridiuhkiin vastaaminen ja EU:n ja Naton yhteistyön tiivistäminen.

Eurooppa-neuvosto pyysi EU:n komissiota ja EU:n korkeaa edustajaa tekemään ehdotuksia ensi vuoden alkupuolella tulevien päätösten pohjaksi. Neuvotteluita arvioidaan Eurooppa-neuvoston maalis- ja kesäkuun kokouksissa, pääministeri kertoi.

Veli-Pekka Leskelä