

Kokoomuksen sisäministeri Paula Risikko (vas.), ylikonstaapeli Tuija Putkonen ja räjähdekoira Buka sekä pomminpurkaja Juha Timberg (oik.) - Kokoomuksen sisäministeri Paula Risikko sekä poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Tullin lentoaseman turvallisuudesta vastaava johto taustoittivat Helsinki-Vantaan lentoaseman turvallisuudesta Vantaalla. Kuvituskuvaa. / Lehtikuva
Sisärajavalvonta on sittenkin hyvä idea? Ranska ja Saksa pyytävät EU:lta oikeutta pitkäkestoisiin rajatarkastuksiin
Ranska ja Saksa aikovat ehdottaa merkittävien pidennyksien sallimista Euroopan Unionin Schengen-maiden poikkeuksellisille rajatarkastuksille. Asia paljastui The Times-lehdelle paljastuneista dokumenteista. Niiden mukaan Ranska ja Saksa ehdottavat mahdollisuutta jatkaa rajatarkastuksia neljän vuoden ajan.
Nykyisten sääntöjen puitteissa jäsenmaat voivat ottaa rajatarkastukset käyttöön korkeintaan puoleksi vuodeksi kerrallaan vakavan valtion politiikkaan tai turvallisuuteen kohdistuvan uhan perusteella. Rajatarkastuksia ei kuitenkaan saa yhtäjaksoisesti harjoittaa kuin korkeintaan kaksi vuotta.
Rajatarkastuksia on otettu turvapaikkakriisin aikana käyttöön monissa Euroopan maissa:
Ranska 16.7.2017 – 31.10.2017
Norja 26.8.2017 – 25.9.2017
Saksa 11.5.2017 – 11.11.2017
Itävalta 11.5.2017 – 11.11.2017
Ruotsi 11.5.2017 – 11.11.2017
Norja 11.5.2017 – 11.11.2017
Lyhytkestoisemmat rajatarkastukset näkyvät täältä.
Ruotsin ja Tanskan käyttöönottamat rajatarkastukset ovat vähentäneet merkittävästi mm. Suomeen suuntautunutta turvapaikan toivossa tapahtuvaa liikehdintää.
Guardian-lehden mukaan Itävalta, Tanska ja Norja tukevat rajavalvontaehdotusta. EU-komissari Dimitris Avramopoulos on lehden tietojen mukaan suhtautunut ymmärtäväisesti maiden pyyntöön. Hänen mukaansa uudet, Turun ja Barcelonan iskujen kaltaisten turvallisuusuhkien vuoksi rajavalvonta-asioita on harkittava uudelleen.
Toimittajan kommentti: Jäämme mielenkiinnolla odottamaan täällä Suomessa, tuomitseeko ja irtisanoutuuko kokoomusfilosofi ”Arvo Pohja” Ranskan ja Saksan linjauksesta. Rajatarkastuksienhan ei pitänyt olla mahdollisia. Jostain syystä muut maat niitä käyttävät, hyötyvät niistä, haitat ovat minimaalisia eikä kukaan niitä tuomitse. Jännitämme myös kovasti, koska suomalaisten takki kääntyy, ja rajatarkastuksia aletaankin kutsua melko järkeväksi ideaksi. Sen jälkeen jäämme odottamaan, koska tilapäiset rajatarkastukset myönnetään ”tilapäisiksi”, eli käytännössä pysyviksi.
JUHANI HUOPAINEN |
![]() |
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää