Tuskin on muste kuivunut valtiovarainministeriön budjettiesityksestä, kun SDP:n kansanedustaja Jouko Skinnari moittii valtiovarainministeri, puheenjohtaja Jutta Urpilaisen (sd.) tekelettä puolueen pää-äänenkannattaja Demokraatissa.

Skinnari moittii budjetin laatimistapaa siitä, että sen loppusumma on hieman pienempi kuin aiemmin. Tämä sotii sitä perinnettä vastaan, että valtion seuraavan vuoden talousarvio on loppusummaltaan aina suurempi kuin kuluvan vuoden budjetti, kuten valtionhoitajapuolueen äänenkannattaja muistuttaa.
– Se on kansainvälistä porvarillista politiikkaa, joka ikävä kyllä tekee tuloaan Suomeen, Skinnari tiivistää budjettityylin.
Skinnari on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaoston puheenjohtaja.

Veronmaksajien rahat pankkeihin

Skinnarin mukaan budjetti pyrkii pienentämään julkisen vallan, kuten valtion asemaa ja osuutta talouselämän kokonaisuudessa.
– Markkinavoimille tehdään tilaa. Pankkikriisien hoito on ollut sellaista, että työnnetään veronmaksajien rahaa pankkeihin ja sitä kautta pörsseihin. Valtioiden asema heikkenee, kun ne ovat takaajina, Skinnari moittii. Suomeen tämä heijastuu siten, että vienti ei vedä, Skinnari jatkaa.
Hän toimi 1990-luvun lopussa toisena valtiovarainministerinä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa, jonka ensimmäisenä valtiovarainministerinä toimi nykyinen presidentti Sauli Niinistö. Myös tämä hallitus pyrki pienentämään julkisen vallan osuutta kansantalouden kokonaisuudesta mm. maksamalla valtionvelkaa takaisin.

Veli-Pekka Leskelä