Oikeuskansleri Jaakko Jonkka hyökkäsi rajusti Sipilän hallituksen lainvalmistelua vastaan väittäen, että hänen kantansa on tylysti sivuutettu.

Oikeuskansleri Jonkan lausunto joutuu eriskummalliseen valoon pääministeri Juha Sipilän huomautettua, että oikeuskanslerin olisi hyvä tuoda näkemyksensä esiin jo valtioneuvoston istunnossa.

Tyynnytteli kohua lausunnon jälkeen

Oikeuskanslerin aikaisemmat lausunnot Hufvudstadsbladetille myös asettavat Jonkan toiminnan todella kyseenalaiseksi.

– En voi estää lakiesityksen etenemistä eduskuntaan. Ainoastaan siinä tapauksessa, että vakavia puutteita ilmenee, voin ottaa asian esille valtioneuvostossa. Mutta tällainen on erittäin harvinaista eikä sellaista ole tapahtunut minun tai edeltäjäni aikana, Jonkka totesi lehdelle 2.12.2016.

Myöhemmin sunnuntai-iltapäivänä hän halusi tyynnytellä syntynyttä kohua Yleisradiolle osoittamassaan sähköpostissa.

Onko oikeuskansleri laiminlyönyt tehtävänsä?

Oikeuskanslerin kommentti asettuu outoon valoon, koska ei hän, eivätkä hänen edeltäjänsä ole joutuneet puuttumaan valtakunnan hallitusten toimintaan, huomauttaa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Onko oikeuskansleri Jonkka laiminlyönyt tehtävänsä ylimpänä lainvalvojana, kun ei ole esittänyt näkemyksiään valtioneuvoston istunnossa? Vai onko Jonkka siirtymässä puolueettomasta lainvalvojasta poliittiseksi toimijaksi? Hänhän puuttui HS:lle 17.12.2016 antamassaan lausunnossaan vain maahanmuuttajien erilliskohteluun suhteessa suomalaisiin.

Perustuslain tulkinnat politisoitumassa

Perustuslain on ensisijaisesti turvattava suomalaisten oikeudet, Slunga-Poutsalo painottaa.

– Perustuslain tulkinnat aina ylintä laillisuusvalvojaa myöten näyttävät politisoituvan. Siksi puheenjohtaja Timo Soinin esitys puolueettomasta perustuslakituomioistuimesta on entistä ajankohtaisempi.

SUOMEN UUTISET