Euroopan konservatiivi- ja reformistiryhmän kokous oli suuri menestys, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän isännöi ECR:n kolmipäiväistä seminaaria Helsingin Kalastajatorpalla.

– Vierailu oli merkittävä, sillä yli puolet ECR:n jäsenistä tutustui paitsi Suomeen ja meidän ajankohtaisiin asioihimme taloutta ja puolustusta myöten, myös toisiinsa, koska tämä oli keväällä valitun ja suuresti kasvaneen ryhmän ensimmäinen ryhmäkokous.

Perussuomalaiset liittyivät ryhmään vasta viime kesänä.

– Oli täydellinen onnistuminen, enimmillään 41 meppiä oli paikalla – yli kolme kertaa enemmän kuin Suomella on niitä kaikkiaan. Niin poliittinen kuin henkilökohtainenkin anti oli erittäin hyvä, Soini kiittelee.

– On varmaan ainutlaatuista, että 30 kansainvälistä meppiä kuunteli välikysymyskeskustelua parvekkeella, joille käännettiin suorana minun puheenvuoroni ja hallituksen vastauksia. Erityisen hyödyllisiä olivat henkilökohtaiset keskustelut lounailla ja illallisilla. Kutsuja tuli moneen suuntaan. Puolueen asema vahvistui.

Hän muisti jälleen kehua Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon hyvää työtä ryhmässä: he ovat hyvissä asemissa ja heillä on vahva asema.

Presidentti otti seurueen vastaan

Kokous huomioitiin myös valtakunnan korkeimmalla tasolla.

– Kävimme Syed Kamallin, ECR-ryhmän puheenjohtajan kanssa tapaamassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Keskustelimme Euroopan ja euroalueen taloustilanteesta. Se kiinnosti kaikkia, koska Niinistö on entinen valtionvarainministeri. Lisäksi keskustelimme Ukrainan tilanteesta ja Euroopan turvallisuuspolitiikasta, Soini valottaa.

Yhteydet pelaavat niin ECR:llä kuin perussuomalaisillakin tasavallan huipulle asti?

– Yhteydet pelaavat hyvin! Ja muuallekin yhteiskuntaan: alustajina oli Pekka Haavisto (vihr.), Pertti Salolainen (kok.) ja Björn Wahlroos. Ei tällaisia opintopäiviä kovin moni taho Suomessa pystyyn ylipäätään saa, Soini kehuu.

Tapaaminen oli erittäin tärkeä myös jokaiselle jäsenelle henkilökohtaisesti.

Terho: Meillä on ystäviä ja liittolaisia

Myös europarlamentaarikko ja kansanedustajaehdokas Sampo Terho kehuu mahdollisuutta avoimeen kanssakäymiseen, kun yli puolet ryhmästä tuli kauas pohjoiseen heidän vieraikseen.

– Se osoittaa, että meillä on ystäviä ja liittolaisia ympäri Eurooppaa, Terho painottaa.

ECR-ryhmässä istuu myös yksi Kreikan edustaja, mutta hän ei ehtinyt paikalle, koska Kreikassa tapahtuu nyt vaalien jälkeen paljon tärkeitä asioita, Terho valotti.

– Tärkeää oli, että vieraamme tutustuivat Suomeen: he tutustuivat meidän meppiryhmäämme ja puolueeseemme ja Suomen merkittäviin asioihin, kuten talouteen ja puolustukseen. He ymmärtävät meitä nyt EU:ssa paremmin, kun siellä käsitellään meidän asioitamme, Terho korostaa.

Joukosta löytyy yhtenäinen ydin

Keskustelu lujittaa joukon yhtenäisyyttä. Sellainen löytyy myös laajasta monikansallisesta ryhmästä. Sitä yhdistää usko kevyempään unioniin, joka keskittyy talouteen perinteisen vapaakauppaunionin ja yhteisten sisämarkkinoiden pohjalta.

Yhteistä sosiaalipolitiikkaa ja muuta EU:n valtaoikeuksien kasvattamista ryhmä vastustaa synkästi.

Pieniä nyanssierojakin on, kuten kysymyksessä eurosta: useimmat suuret ryhmät eivät kuulu euromaihin, joten asia ei heitä kovin paljon edes kiinnosta, saksalaiset ja suomalaiset puhuvat siitä enemmän.

Uutta ryhmää Terho kehuu vuolaasti.

– Se on entistä suurempi, joten sen vaikutusvaltakin on vahvempi. Se on myös organisoitu paremmin ja se vastaa paremmin perussuomalaisten linjaa: että haluamme uudistaa EU:ta ja työskennellä rakentavasti.

Emme ole ääriliike

ECR:n dellinen puheenjohtaja Martin Callanan varoitti avajaispuheessaan Euroopassa kasvaneista ääriliikkeistä, kuten Ranskan Front Nationalista, kansallisesta rintamasta. Hän sanoi, että maltillisten keskiryhmien pitää olla huolissaan tästä kehityksestä.

Miten maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten pitäisi ajatella tästä?

– Moni edustaja tuli oma-aloitteisesti keskustelemaan asiasta minun kanssani ja sanoi ajattelevansa samoin. Me emme ole ääriliike. Me toimimme rakentavasti niin, että maahanmuuttoonkin liittyvät ongelmat ratkeavat. Ne ratkeavat meidän kauttamme, Terho linjaa.

VELI-PEKKA LESKELÄ