Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Soini eduskunnassa: Ukrainan kriisiä ei juustolla ratkaista

02.09.2014 |15:16

Perussuomalaiset ottivat täysin toisen kannan Ukrainan kriisiin kuin hallitus, kun puheenjohtaja Timo Soini vastasi pääministeri Alexander Stubbin (kok.) ilmoitukseen Ukrainan tilanteesta.

Soini painotti vastauksessaan taloudellisten pakotteiden merkitystä, epäsuoria vaikuttuksia unohtamatta.

– En väheksyisi pakotteiden merkitystä. Valiolle ne aiheuttavat valtavia uudelleenjärjestelyjä ja tämä säteilee myös moniin kuljetusyrityksiin, Soini mainitsi.

Pakotteet pitkittävät kriisiä

Soini painotti, etteivät pakotteet ratkaise Ukrainan kriisiä.

– Pakotteista ja vastapakotteista on muuten sanottava, etteä ne eivät edistä Ukrainan kriisin ratkeamista. Tämän sijaan ne vain pitkittävät kriisiä ja haittaavat kaikkien osapuolten kasvumahdollisuuksia. Ukrainan selkkausta ei juustolla ja jugurtilla ratkaista. Jos EU-maat haluaisivat asettaa tehoavia pakotteita, tällöin Ranska lopettaisi ase- ja sotatarvikemyynnin Venäjälle, eikä Saksa enää ostaisi venäläistä kaasua. Tällaisilla järeillä pakotteilla olisi vaikutusta Venäjän toimiin. EU:n kahdella jättiläisellä olisi kaikki mahdollisuudet suoraviivaiasiin toimiin, mutta tahtoa vain ei näytä olevan riittävästi, Soini moitti.

Soini moitti myös hallitusta siitä, kuinka se ei ole vaatinut korvauksia pakotteiden tuomista tappioista toisin kuin Espanja, Puola ja Baltian maat.

– Suomi on tyytynyt seuraamaan tilannetta taustalla. Pääministeri Stubb: tässä on Suomella terästäytymisen paikka, Soini sivalsi.

Vaarana kylmä sota

Ukrainan tilanne ja väkivalta ovat aiheuttaneet jo uusia jakolinjoja Eurooppaan. Vaarana on uudenlainen kylmä sota. Mitkä ovat Venäjän pyrkimykset? Mihin Venäjä tyytyy Ukrainan ja koko itäisen Euroopan suhteen, Soini kysyy.

– Venäjän politiikkaa on aina voinut kuvailla hyvin sanalla ”arvaamaton” ja tänä päivänä luonnehdinta on entistä sopivampi, Soini sanoi ja arvioi Euroopan tilanteen muutoksen vaativan arvioita Suomessa: talouden lisäksi myös turvallisuuspolitiikan pikkutarkkaa uudelleentarkastelua.

– Venäjän toiminnasta huolimatta meidän on jo lähivuosina voitava rakentaa luottamukseen perustuvaa yhteistyötä Venäjän kanssa niin poliittisista kuin taloudellisistakin syistä. Venäjän eriytyminen lännestä ei ole meidän, ei Venäjän itsensä eikä Euroopan etu, Soini linjasi.

 

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

6.
Suomen uutiset logo

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”

08.07.2025 |16:20
7.
Suomen uutiset logo

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi

09.07.2025 |13:11
8.
Suomen uutiset logo

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti

11.07.2025 |12:49

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää