Eurokriisi jatkuu Euroopassa yhä Euroopan keskuspankin julistaman nollakorkolinjan muodossa. Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hän puuttui pääministeri Alexander Stubbin (kok.) ja keskustan Mauri Pekkarisen kiistaan siitä, elvytetäänkö vai ei. Soini sieppasi puheenvuoron muistuttamalla eurokriisin vaanivan taustalla jatkuvasti. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti juuri uudesta korko-ohjelmasta, joka painaa korot nollaan.

– Eurokriisi ei ole ohi! Se jatkuu eri muodossa ja se jatkuu nyt niin, että aletaan ostamaan joukkovelkakirjalainoja, aletaan jakamaan setelirahoitusta. Se on täydellistä pään pensaaseen laittamista, Soini syytti.

Hän moitti euron vieneen mahdollisuuden harjoittaa itsenäistä valuuttapolitiikkaa – mutta vielä voitaisiin poistaa tarpeetonta ja vahingollista sääntelyä, kuten rikkidirektiivi, joka pitäisi poistaa. Kustannuksia pitäisi vähentää ja lisätä näin kilpailukykyä.

– Sen sijaan ainoaa kilpailukykyä, halpaa sähköä ja energiaa sekä bensaa verotetaan niin että kansa menee verettömäksi, Soini syytti.

Nollakorkolainaa Euroopan rupupankeille

Stubb totesi EU:ssa olleen finanssi- ja pankkikriisi ja nyt on vuorossa kasvukriisi, jota ratkotaan kansallisesti ja EU:n tasolla. Soini ei tyytynyt tähän.

– Kun kriisi alkoi, tuli väliaikainen, sitten pysyvä mekanismi – eikä sekään riittänyt. Tämä on eurokriisin kolmas vaihe: nyt pankeille lainataan rahaa nollakorolla, rupupankit ostavat nollavelkakirjoja, joita kukaan m uu ei osta – väitättekö todella, että tällä tavalla euro nousee? Soini kysyi.

Stubb väitti kuitenkin EU:n kulkevan jo vakaammalla pohjalla Irlannin ja Portugalin päästyä maksamaan velkojaan ja Espanjan selätettyä hänen mukaansa pankkikriisin. Kreikan hän myönsi yhä murheenkryyniksi ja Kyprosta hän ei maininnut lainkaan. Stubb pyysi vielä oppositiota olemaan lietsomatta levottomuutta vaikeassa tilanteessa.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit