Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilta kysyttiin eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, vieläkö hän pitää peruspunamultaa hyvänä hallituspohjana.

– Pääasia on, että on ”perus”, Soini linjasi sanavalmiiseen tapaansa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli juuri päättänyt odotettua pitemmän, kolme ja puoli tuntia kestäneen kokouksen, jossa ruodittiin hallitusneuvotteluita sekä puolueen ja valtakunnan tulevaisuutta.

”On turhaa mennä saunaan, jos ei kestä löylyä.”

Kaikki kokouksesta ulos tulleet vakuuttivat, ettei kokous venynyt minkäänlaisten kiistojen takia – päinvastoin henki oli mainio. Kokouksessa käytiin kyllä läpi kaikki asiat, joita hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) oli perussuomalaisilta kysynyt, mutta kokouksen loppuosassa tähyiltiin jo tuleviin aikoihin.

Hallitustahto on kova

Soini sanoi, että Sipilä kertoo hallitusratkaisujen pohjasta torstaina.

– Nyt on käyty luottamuksella neuvottelut. Esteitä jatkolle ei ole. Jos tämä johtaa hallitusneuvotteluihin, niin sitten neuvotellaan ja kovaa. Sitten katsotaan, kun paketti on syntymässä, mitä puoluehallitus päättää. Tässä ei kannata uhoilla eikä lipsua etukäteen yhtään, Soini rauhoitteli.

Soini vakuutti, että puolue pyrkii tosissaan hallitukseen. Lopullinen tahtotila katsotaan hallitusneuvotteluiden tuloksen pohjalta.

– Mielellämme lähdemme neuvotteluihin. Sitten katsomme tahtotilan sen mukaan, millaiset ovat tulokset. Kun aiomme olla neljä vuotta yhdessä, luottamus ja yhteinen tahtotila on oltava, Soini linjasi.

Soini muistutti myös, että hallitusneuvotteluihin mennään kaikkien puolueiden kysymysten pohjalta.

– Kaikki joutuvat tinkimään periaatteistaan. Jos perussuomalaiset ovat mukana, tarkoitus on olla neljä vuotta. Ei kannata lähteä kesken pois kuin vasemmisto ja vihreät: on turhaa mennä saunaan, jos ei kestä löylyä, Soini murjaisi.

Sipilä neuvottelee myös
yhteiskuntasopimuksesta

Sipilä tapaa kaikki eduskuntaryhmät vielä tänään tiistaina ja perussuomalaistenkin ryhmän klo 16.30. Keskiviikon Sipilä neuvottelee ilmeisesti muiden puolueiden tai yhteiskuntasopimukseen liittyvien osapuolien kanssa.

Sipilä neuvottelee myös yhteiskuntasopimuksesta. Soini piti sitä erittäin tärkeänä, koska se keventäisi paljon sopeutusten taakkaa. Neuvotteluissa ei ole Soinin mukaan suuria vaikeuksia. Puoluejohtajilla on laaja tuki.

– Sipilä voitti, me olemme hopealla, Soini sanoi.

Neuvotteluissa täytyy myös muistaa, ettei tulos on yhteinen. Neuvotteluperiaatteena Soini piti ay-liikkeen tyyliin, että asia on kokonaisuus: mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu.

Kaikki 15 kysymystä
käytiin läpi

Neuvotteluissa puhuttiin kaikista 15 kysymyksestä. EU-kysymys on Soinin mukaan kokonaisuus ja myös maahanmuuttoa sivuttiin. Keskustan ja perussuomalaisten yhteisiä muotoiluja hän ei ryhdy paljastamaan.

– Sipilällä on yksi kirja ja minulla on toinen. Jos jostakin löytyy kolmas, jompikumpi on hutiloinut. Minä en aio hutiloida, Soini vakuutti.

– Kokonaisuus ratkaisee: siinä on paljon mm. talous- ja sote-asioita. Kaikki hallinnonalat käydään läpi ja katsotaan, mihin se johtaa jos perjantaina neuvotteluissa ollaan, Soini aprikoi.

Soini ja Sipilä
vierailivat ristiin

Soini paljasti, että johtavien puolueiden puheenjohtajat vierailivat myös toistensa eduskuntaryhmissä.

– Sipilä oli puolisen tuntia meillä, minä olin 40 minuuttia keskustan eduskuntaryhmässä. Käsitykseni mukaan viihdyimme molemmat kohtuullisen hyvin, Soini sanoi.

– Siellä kyseltiin hyvin laajasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, EU:ta, maahanmuuttoa, talouskasvuatyöllisyyttä ja yhteistyökykyä koskevista asioista. Ja lähdin sieltä aplodien saattelemana, Soini valotti.

”Perussuomalaiset ja minä olemme aikaamme edellä.”

Autoverosta hän paljasti sen verran, että myös siitä oli keskusteltu.

– Perussuomalaiset ja minä olemme aikaamme edellä. Tämä on kuin Ylen lupamaksu: se tuli aikansa päähän, kukaan ei enää maksaisi sitä entisessä muodossaan, vaan katsoisi netissä. 5-10 vuoden sisällä tilanne menee EU:ssa siihen, ettei entinen rakenne toimi. Neuvottelukysymys tämäkin eikä sen kummempi. Aika voi mennä järjestelmien ohi. Mutta jos on liikaa aikaansa edellä, joku voi luulla, että on ollut väärässä, Soini puntaroi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit