

lehtikuva Roni Rekomaa
Soini: Itse päätän – kannattajia kuuntelen
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi tuoreimmassa Ulkopolitiikka- lehdessä harkitsevansa tosissaan Euroopan Unionin parlamenttivaaleihin osallistumista. Soini perusteli Perussuomalaisen toimitukselle asian julkistamista sillä, että hänen mahdollinen ehdokkuutensa on koko puolueen asia.
– Nostin asian esiin jo nyt, koska haluan, että puolueemme kenttäväki voi halutessaan ottaa ehdokkuuteen kantaa. Se on mielestäni reilua, sanoo Soini.
Nyt alkaa siis mietinnän, keskustelujen ja ehkä myös kannunvalannan aika. Soinin päätös kuullaan perussuomalaisen puoluekokouksessa:
– Aion ilmoittaa päätöksestäni perusteluineen lähteä tai olla lähtemättä Joensuun puoluekokouksen avajaispuheessani. Paini on käynnissä, ilmoittaa puheenjohtaja.
Brysselin pestin pituus olisi viisi vuotta
Soini kertoo, että jos hän lähtee EU-ehdokkaaksi ja nousee Brysselin koneeseen niin hän ei lähde pätkätöihin.
– Jos päädyn ehdokkuuteen ja minusta tulee uudelleen meppi, niin se on sitten lähtökohtaisesti viiden vuoden pesti. Nimittäin vuonna 2009 maailma oli aivan toinen kuin nyt. Silloin elämäntilanne, poliittinen tilanne ja yhteiskunnallinen tilanne olivat muuta kuin tänä päivänä. Silloin tuo aika jäi vuoteen ja kymmeneen kuukauteen. Nyt niin ei voi menetellä eli en lähde kansanedustajaehdokkaaksi vuoden 2015 vaaleissa, jos menen Brysseliin. Tällä kertaa tuollainen menettely näyttäisi pelleilyltä, jämäyttää Soini.
Puolueen puheenjohtaja kuinkin haluaa huolehtia omistaan, vaikka olisi Brysselissäkin.
– Olen ajatellut, että en olisi puolueen puheenjohtaja enää kymmenen vuoden kuluttua, mutta vielä joitakin vuosia haluaisin tehdä töitä siinä tehtävässä, Soini pohtii.
Perussuomalaisen toimitus tiedusteli Soinilta, mitä tapahtuisi tilanteessa jos vuoden 2015 aikana hän toimisi europarlamentaarikkona ja perussuomalaiset voittaisivat eduskuntavaalit. Voisiko hän toimia pääministerinä?
– Vaikea kysymys. Mutta eihän sekään mahdotonta ole, että pääministeri tulee eduskunnan ulkopuolelta. Tuorein esimerkki on Harri Holkeri – hän ei ollut eduskunnan jäsen kun hänet nimitettiin pääministeriksi, muistuttaa Soini.
SEPPO HUHTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää