– Suomessa miljoona ihmistä elää alle tuhannen euron tuloilla, muistutti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, kun puoluejohtajat kokoontuivat vaalitenttiin Oulussa.

Seitsemän eduskuntapuolueen edustajat kokoontuivat tänään Arvoseminaariin Oulussa. Tenttiin osallistuivat puheenjohtajista perussuomalaisten Timo Soini, keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Alexander Stubb, SDP:n Antti Rinne, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Ville Niinistö. Kristillisdemokraatteja edusti kansanedustaja Jouko Jääskeläinen. RKP:llä ei ollut edustajaa seminaarissa.

Arvoseminaarin tarkoituksena oli pohtia politiikan arvoja ja puolueiden tarkoitusta nykyaikana. Soini nosti esiin kolme tärkeintä arvoa perussuomalaiselle puolueelle: rehellisyyden, oikeudenmukaisuuden ja itsenäisyyden.

– Asioita on uskallettava katsoa silmiin rehelliseltä pohjalta ja uskallettava myös rehellisesti tunnustaa, jos toinen on oikeassa. Rehellisyys on suuri voima. Itsenäisyys tarkoittaa sitä, että meillä on hyvä ja toimiva sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, puolustusvoimat ja poliisi, jotta ihmiset uskaltavat liikkua kotinsa ulkopuolella. Itsenäisyys tarkoittaa myös oikeutta olla itsenäinen ja itsepäinen, jotta voi uskaltaa laittaa itsensä alttiiksi, Soini sanoi ja jatkoi:

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kristilliseltä arvopohjalta on meille tärkeä arvo. Meille jokainen on tervetullut sellaisena kuin on, siksi laidat välillä paukkuvat. Suomessa miljoona ihmistä elää alle tuhannen euron tuloilla. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että näiltä ihmisiltä ei leikata mitään.

Kateudesta on päästävä

Seminaarissa pohdittiin myös sitä, miten Suomi saataisiin uudelleen nousuun. Soinin mukaan tilanne on vakava, sillä viimeisen vuoden aikana työmarkkinoilta on häipynyt noin 50 tuhatta ihmistä, 27 000 uutta työtöntä ja 23 000 eläkeläistä. Työttömyyden kimppuun on käytävä ja kotimaiseen energiaan panostettava.

– Ei kuitenkaan syöttötariffeja. En ymmärrä sitä, että veronmaksajat tukevat sadoilla tuhansilla euroilla kannattamattomia elinkeinoja. Pitkäaikaistyöttömiä ei saa hylätä, vaan järjestää heille työtä. Ostovoima on pidettävä kunnossa tukemassa suomalaista työtä ja yrittäjyyttä. Kateutta ei saa olla. Ruotsissa pärjätään meitä paremmin sen vuoksi, että siellä siedetään pärjääminen meitä paremmin, totesi Soini.

”Jos minä puhuisin kuten Paavo Arhinmäki, niin minähän saisin potkut – ja niin minun pitäisikin saada.”

Soini mainitsi kolme konkreettista asiaa, joista olisi varaa leikata: kehitysapu, maahanmuuton kustannukset ja EU-maksut.

– Suomen ei pitäisi joutua maksamaan kaikkien muiden maiden jäsenmaksuhelpotuksia. Suomi on ainoa maa, joka ei ole hakenut helpotuksia.

Elämää on sorateiden varsillakin

Seuraavaksi panelisteilta haluttiin tietää, miten Pohjois-Suomi aiotaan pitää elinvoimaisena ja onko koko Suomen pitäminen asuttuna edes oikeasti poliitikkojen intresseissä. Soinin mielestä vastaus on kyllä.

– Oulu on tärkeä kasvukeskus, joka mahdollistaa myös ympäristöelämisen. Sorateiden varsillakin on elämää, nekin on pidettävä asuttuina koska verotkin kerätään sieltä. Kyläkoulujen lakkauttamisesta puheen ollen: ainakin minun autossani on matkamittari sellainen, että keskustasta on laidoille yhtä pitkä matka kuin päinvastoin, Soini veisteli.

Politiikassa vain asiat riitelevät

Yleisöstä haluttiin tietää, miksi poliitikot tekevät julkisuudessa itsestään hölmöjä riitelemällä kuin pikkulapset, vaikka fiksuja ihmisiä ovatkin. Soini vastasi, että kaikista meistä näkyy meidän persoonamme, koska olemme erilaisia ihmisiä, mutta suomalaiset poliitikot tulevat kyllä keskenään hyvin toimeen, vaikka väittelyissä mielipiteet esitettäisiin voimakkaastikin.

– Esimerkiksi Brysselissä aikoinaan huomasin sen, että kaikki me suomalaismepit tulimme keskenämme hyvin toimeen, toisin kuin muissa EU-maissa, joiden edustajat eivät edes tervehtineet toisiaan. Jos en ota voimakkaasti kantaa, niin sitten tulee kritiikkiä siitä, että Soini on hajuton, mauton ja väritön, kun pitäisi olla räväkkä, rohkea ja innokas, Soini huomautti.

Ei tasaverolle

Toinen yleisökysymys koski ansioverotulon alentamista. Soinin mukaan kenenkään paikallaolijan ansioverotuloa ei tarvitse alentaa, koska sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen kuuluu, että vahvemmat kantavat vastuun heikommistaan. Jostainhan ne verotulot on kerättävä.

– Sen sijaan 24 prosentin alv on kaikkien herrojen kiiltonahkakengissä sama kuin pienituloistenkin kengissä. Tasaveroa vastustan, 24 prosenttia on pienituloiselle liian paljon.

Yleisön joukossa joku halusi tietää myös, voisiko Suomea johtaa kuten yritystä ilman puoluepoliittista kinastelua. Kaikki puheenjohtajat olivat vahvasti samaa mieltä siitä, että se ei ole mahdollista.

– Me olemme poliittisten puolueiden puheenjohtajia, meidät valitsee puheenjohtajiksi puoluehallitus. Jos minä puhuisin kuten Paavo Arhinmäki, niin minähän saisin potkut – ja niin minun pitäisikin saada, Soini naurahti.

MIKA MÄNNISTÖ

Tagit