– Nykymuotoinen kehitysyhteistyö täytyy tehdä pitemmällä aikavälillä tarpeettomaksi, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini  esitellessään eduskunnalle ulkoasiainvaliokunnan mietintöä kehitysyhteistyön vaikuttavuudesta.

Timo Soini toimii ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Valiokunta vaatii käytännön toimia Soinin nostaman tavoitteen saavuttamiseksi.

– Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa kokonaisvaltainen lähestymistapa, yksityissektorin roolin vahvistaminen, apuriippuvuuden analysointi ja maakohtaisten exit-strategioiden (avusta pois pääsemisen) laatiminen. Valiokunta korostaa erityisesti tyttöjen koulutuksen merkitystä kestävän kehityksen pilarina sekä maaseudun kehittämistä, Soini linjasi.

Kehitysapu ollut tehotonta

Soini korosti valiokunnan havaintoja, että kehitysapu ei ole ollut useinkaan kustannuksiinsa nähden tehokasta. Sen vuoksi valiokunta vaatii selvitettäväksi, millä keinoilla voidaan vähentää köyhyyttä ja edistää kehitystä niin kansallisesti kuin EU-tasolla.

Hän moitti, ettei hallituksen selvitys vastaa olennaiseen kysymykseen: mitä pitemmän aikavälin tuloksia ja vaikutuksia Suomen ja EU:n toiminta on saanut aikaan. Valiokunta olisi odottanut hallitukselta itsekriittisempää tarkastelua niin avun perillemenon kuin pitkäaikaisten tulostenkin osalta.

– On selvää, että vaikuttaminen pelkästään kehityspolitiikan avulla on tehotonta ja pitkällä aikavälillä kestämätöntä. Erilaiset mittarit osoittavat, että köyhyyttä on pystytty globaalisti vähentämään, mutta kehitysyhteistyön merkityksen osuus köyhyyden vähentämisessä jää edelleen avoimeksi, Soini totesi.

Hän muistutti myös, että köyhyyden vähentyminen voi johtua niinkin yksinkertaisesta seikasta, kuin määritelmästä: äärimmäisen köyhyyden rajana on pidetty 1,25 dollaria päivässä. Pienikin muutos tässä vaikuttaa köyhien määrään miljoonatolkulla.

Muut rahavirrat vaikuttavat enemmän

Soini muistutti muiden rahavirtojen nostavan kehitysmaita enemmän kuin kehitysapu: niitä ovat kauppa, investoinnit ja siirtolaisten rahalähetykset.

– Niillä on kehitysyhteistyötä huomattavasti suurempi merkitys köyhien maiden talouskasvulle.

Valiokunta korosti myös EU:n koordinaatiota kehityspolitiikan johdonmukaisuuden vahvistamiseksi.

– Myös meidän täällä eduskunnassa on syytä seurata, että oikea käsi tietää, mitä vasen tekee. Tämä edellyttää, etä eduskunta saa riittävästi tietoa käsiteltävien asioiden vaikutuksista kehitysmaihin, Soini totesi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit