Ylen rahoittaminen on ollut pitkään kiistanalainen keskustelunaihe ja Yle-veron tarkastus alaspäin löytyy perussuomalaisten puolueohjelmastakin. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan Ylen rahoitus on otettava tulevan eduskunnan kriittiseen tarkasteluun. Yle-veron muuttaminen sinänsä ei ole helppoa, mutta tuen tason pitää seuraavan hallituksen katsoa.

– Indeksejä on jäädytetty muualtakin, eikä Ylekään voi olla instituutiona kaikkien leikkaustoimenpiteiden yläpuolella. Tätä kautta uskon, että myös Ylen rahoitus tulee olemaan pöydällä, kun säästökohteita haetaan, Soini toteaa.

Aika ajanut lupamaksupolitiikan ohi

Ylen rahoituksen järjestäminen tulevaisuudessa on Soinin mielestä vaikea kysymys, mutta aika on ajanut perinteisen lupamaksupolitiikan ohi. Kun on niin monta eri tapaa, miten kansalaiset voivat mediasisältönsä hakea, eikä paluuta entiseen ole, on mietittävä onko yhden tietyn median tukeminen kaiken kansan maksuilla enää perusteltua, vai pitäisikö Yle muuttaa esimerkiksi budjettirahoitteiseksi.

– Yllättävän paljon Ylen rahoitus nousee puheeksi myös vaalikentillä. Kyllä siihen kansan keskuudessa selkeää tyytymättömyyttä on, Soini mainitsee.

Suomalaiset nihkeitä maksamaan sisällöstä

Keskustelu Ylen rahoituksesta tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa. Kun muut kaupalliset kanavat joutuvat laittamaan sisältöjään maksullisiksi, voi se Ylen pitäessä omiaan avoimina muodostua jollain aikavälillä isommaksikin ongelmaksi kuin se tällä hetkellä jo on.

– Suomalaisethan eivät mielellään mediasisällöstään maksa. Yle ei voi panna omia nettisivujaan maksumuurin taakse, kuten muut kaupalliset kanavat, onhan Ylen sisällöistä jo kertaalleen maksettu. Näkisin, että tämä tulee johtamaan aika jännitteiseen tilanteeseen Ylen ja kaupallisten medioiden välillä ja luulen, että keskustelu jatkuu, Soini pohtii.

MIKA MÄNNISTÖ

Tagit