Politiikassa on tärkeintä oma suunnitelma ja oma linja. Reagoimalla muiden aloitteisiin ei pitkälle potki. Uskottavuus tuo kannatusta ja johdonmukaisuus uskottavuutta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ohjelmatyö on tärkeätä.

Puoluekokous on kesän suurtapahtuma. Tule päättämään puolueen linjasta ja johtavista luottamushenkilöistä. En ota julkisesti kantaa henkilövalintoihin. Tiedän, että kilpailua tulee, se on normaalia. Edellytän kuitenkin politiikan pöytätapoja. Kehutaan omaa ehdokasta, eikä mennä asiattomuuksiin. On noloa, jos ehdokas joutuisi häpeämään tukijoitaan. Myönteisyys kantaa tuloksiin.

Olemme kahden vuoden aikana onnistuneet vakiinnuttamaan kannatuksemme eduskunnassa. Se on hyvä saavutus. Kuntavaalitulos oli hyvä. Olisi ollut vielä parempi suuremmalla määrällä ehdokkaita. Olen tyytyväinen vaalityöhömme. Moni laittoi itsensä likoon. Täysillä.

Osaamisen tasoa on nostettava kaikilla tasoilla. Olemme käytännön vaalityössä Suomen paras puolue. Omaksumme uutta, osaamme tilaisuus- ja toripolitiikan. Emme ole kaavoihin kangistuneita, klikkien turruttamia.

Politiikassa mielipiteet eivät riitä. Pitää tietää ja taitaa. Osata. On koulutettava itseään ja opittava asioita. Järjestötyössä, valtuustoissa, lautakunnissa ja eduskunnassa. On vaativaa päättää muiden asioista ja siitä seuraa vastuu. Itsestä ja muista.

Seuraavaksi on osattava voittaa eurovaalit. Meillä on hyvä kokemus viime vaaleista ja edustaja europarlamentissa. Tämän kokemuksen perustalle on hyvä rakentaa. Tiedän, mitä ehdokkuus ja edustajana oleminen vaatii. Sinne ei kannata kahta kättä heiluttaen lähteä. Suomeksi sanottuna, on osattava englantia ja tiedettävä komission ja coreperin ero. Pitää olla kielitaito, ammattitaito ja kannatusta. Kaikkia kolmea.

Puoluehallitus päättää ehdokaslistan esitysten pohjalta. Ehdokkaita voi esittää, mutta kenenkään ehdokkuutta ei voi pitää varmana pelkän oman halun tai piirin yms. esityksen pohjalta. Paikkoja on vain 20 ja on huomioitava ehdokaslistan monipuolisuus. Ehdokkaiden tulee osoittaa kykynsä tehtävään ja pystyä esittämään kampanja- ja rahoitussuunnitelma. Sellaista tilannetta tulee välttää, että pitää ehdokkuutta jotenkin varmana. Ei ole mukava tilanne, jos ei sitten tule valituksi ehdolle.

Luodaan ja ylläpidetään omaa linjaa. Se tuo kannatusta. Se takaa, että äänestäjämme kokevat saaneensa äänelleen vastinetta joka päivä. Puolue toimii jatkuvasti – ei vain vaalien alla.

Ja mitä järkevämmin toimii, sitä paremmin menee.

(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 5/2013 -lehdessä)

TIMO SOINI

Tagit