

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Soini: Puhuttelu paikallaan sote-sotkun ratkaisemiseksi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yhtä mieltä hallitusneuvottelija Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, että puhuttelu on paikallaan hallitusneuvotteluissa ilmenneen sote-solmun aukaisemiseksi. Soini kertoi asiasta eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen perjantaina.
Sipilä kertoi perjantaiaamuna saapuessaan neuvottelupaikalle Smolnaan, että liikaa asioita on jäänyt ”vatulointivaiheeseen” eikä kaikilta osin olla uudistamisen moodissa. Ennen muuta sote-asia on juminut: sen piti valmistua jo keskiviikkona. Myös kuntien miljardisäästöä odotetaan yhä. Sipilä aikoi pitää asiasta puhuttelun, jotta asiat saadaan taas yhteiselle uralle.
Soini kuvasi neuvottelujen vaikeimpia kohtia näin:
– Siellä on aika monta sellaista, joissa on kovaa vääntöä. Ideologiset erot tulevat esiin: ketä verotetaan ja keneltä otetaan. Mutta kyllä se ratkaisu sieltä vielä tulee, Soini arvioi.
Tämä koskee myös sote-ratkaisua: sen on pakko onnistua, koska se on erittäin tärkeä tekijä kokonaispaketissa.
– Tämän pitää olla keskiviikkona valmis prosessikaavion mukaan ja minä olen siihen sitoutunut, että puoluehallituksen, -valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous voi ottaa asiaan kantaa, että kyllä vai ei. Valmista pitää olla, Soini vaati.
Iltalehti: Räty ja Rehula riidoissa
Iltalehti raportoi torstai-iltana puoluelähteisiin pohjautuen, että riidoissa olisivat nimenomaan kokoomuksen ja keskustan sote-ekspertit Laura Räty (kok.) ja Juha Rehula (kesk.), ja että epäsopu johtuisi pohjaan palaneista henkilökemioista, ei asioista sinänsä.
Toisaalta myös asioissa riittää riideltävää: Räty on kokoomuksen mukana ajanut yksityisten yritysten asemaa soten jälkeisessä Suomessa mallinaan Ruotsi, jossa raha seuraa asiakasta – eli asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin järjestämästä hoidosta ja hoitoon varattu julkinen raha tulee hänen valitsemaansa paikkaan. Rehula taas ajaa yhtä vahvaa julkista hoitojärjestelmää.
Mäntylä kannattaa vahvaa julkista pohjaa
Perussuomalaisista sote-ryhmässä istuu Hanna Mäntylä. Hän kannattaa vahvaa julkista terveydenhoitoa ja on varoittanut kokoomuksen mallin vaarasta: että suuret yritykset valtaisivat markkinat ja nostaisivat hintoja ja veisivät voitot ulkomaille.
Suurten yritysten sijasta Mäntylä korostaa, että sote-mallin pitää tukea pienten ja paikallisten suomalaisten yritysten pääsyä terveysmarkkinoille tukemaan julkista sektoria.
Soinin mielestä marssijärjestys on selvä: ensin rakennetaan vahva julkinen hoitojärjestelmä ja yksityistä puolta kehitetään sen jälkeen tarpeen mukaan.
Pitää uskaltaa päättää
– Mistä tämä vatulointi johtuu, tiedotusvälineet tenttasivat Soinilta.
– Mitähän tähän poliittisesti korrektia sanoisi… ilmeisesti joillakin on päätöksentekovajetta, Soini tulkitsi.
Sote-asia on nyt kuitenkin neuvottelijoiden pöydällä.
– Nyt pitää päästä eteenpäin nopeasti. Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, Soini vaatii.
Neuvottelijoita hän ei kuitenkaan vaihtaisi. Neuvotteluja jatketaan supistetulla porukalla. Se tarkoittaa Soinin mukaan sitä, että osa ryhmistä on saanut jo työnsä valmiiksi ja ne suljetaan.
Jäljellä olevat ryhmät miettivät ja jos eteneminen tyssää, viedään asiat Trion pöydälle.
– Vatkaaminen työryhmissä ei tule kysymykseen, Soini jyrähti.
Trio Ässät jatkaa neuvottelujaan, kun kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) on saapunut EU-neuvotteluista Riiasta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.