Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yhtä mieltä hallitusneuvottelija Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, että puhuttelu on paikallaan hallitusneuvotteluissa ilmenneen sote-solmun aukaisemiseksi. Soini kertoi asiasta eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen perjantaina.

Sipilä kertoi perjantaiaamuna saapuessaan neuvottelupaikalle Smolnaan, että liikaa asioita on jäänyt ”vatulointivaiheeseen” eikä kaikilta osin olla uudistamisen moodissa. Ennen muuta sote-asia on juminut: sen piti valmistua jo keskiviikkona. Myös kuntien miljardisäästöä odotetaan yhä. Sipilä aikoi pitää asiasta puhuttelun, jotta asiat saadaan taas yhteiselle uralle.

Soini kuvasi neuvottelujen vaikeimpia kohtia näin:

– Siellä on aika monta sellaista, joissa on kovaa vääntöä. Ideologiset erot tulevat esiin: ketä verotetaan ja keneltä otetaan. Mutta kyllä se ratkaisu sieltä vielä tulee, Soini arvioi.

Tämä koskee myös sote-ratkaisua: sen on pakko onnistua, koska se on erittäin tärkeä tekijä kokonaispaketissa.

– Tämän pitää olla keskiviikkona valmis prosessikaavion mukaan ja minä olen siihen sitoutunut, että puoluehallituksen, -valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous voi ottaa asiaan kantaa, että kyllä vai ei. Valmista pitää olla, Soini vaati.

Iltalehti: Räty ja Rehula riidoissa

Iltalehti raportoi torstai-iltana puoluelähteisiin pohjautuen, että riidoissa olisivat nimenomaan kokoomuksen ja keskustan sote-ekspertit Laura Räty (kok.) ja Juha Rehula (kesk.), ja että epäsopu johtuisi pohjaan palaneista henkilökemioista, ei asioista sinänsä.

Toisaalta myös asioissa riittää riideltävää: Räty on kokoomuksen mukana ajanut yksityisten yritysten asemaa soten jälkeisessä Suomessa mallinaan Ruotsi, jossa raha seuraa asiakasta – eli asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin järjestämästä hoidosta ja hoitoon varattu julkinen raha tulee hänen valitsemaansa paikkaan. Rehula taas ajaa yhtä vahvaa julkista hoitojärjestelmää.

Mäntylä kannattaa vahvaa julkista pohjaa

Perussuomalaisista sote-ryhmässä istuu Hanna Mäntylä. Hän kannattaa vahvaa julkista terveydenhoitoa ja on varoittanut kokoomuksen mallin vaarasta: että suuret yritykset valtaisivat markkinat ja nostaisivat hintoja ja veisivät voitot ulkomaille.

Suurten yritysten sijasta Mäntylä korostaa, että sote-mallin pitää tukea pienten ja paikallisten suomalaisten yritysten pääsyä terveysmarkkinoille tukemaan julkista sektoria.

Soinin mielestä marssijärjestys on selvä: ensin rakennetaan vahva julkinen hoitojärjestelmä ja yksityistä puolta kehitetään sen jälkeen tarpeen mukaan.

Pitää uskaltaa päättää

– Mistä tämä vatulointi johtuu, tiedotusvälineet tenttasivat Soinilta.

– Mitähän tähän poliittisesti korrektia sanoisi… ilmeisesti joillakin on päätöksentekovajetta, Soini tulkitsi.

Sote-asia on nyt kuitenkin neuvottelijoiden pöydällä.

– Nyt pitää päästä eteenpäin nopeasti. Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, Soini vaatii.

Neuvottelijoita hän ei kuitenkaan vaihtaisi. Neuvotteluja jatketaan supistetulla porukalla. Se tarkoittaa Soinin mukaan sitä, että osa ryhmistä on saanut jo työnsä valmiiksi ja ne suljetaan.

Jäljellä olevat ryhmät miettivät ja jos eteneminen tyssää, viedään asiat Trion pöydälle.

– Vatkaaminen työryhmissä ei tule kysymykseen, Soini jyrähti.

Trio Ässät jatkaa neuvottelujaan, kun kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) on saapunut EU-neuvotteluista Riiasta.

Veli-Pekka Leskelä