

Matias Turkkila
Toimitus suosittelee
Soini: Sote-sopu oli kaivattu kansallinen ratkaisu
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tervehtii hallituksen ja opposition yhdessä löytämää sote-sopua ilolla. Koko kansan yllättänyt sopuratkaisu syntyi viikonloppuna nopeasti.
– Suomi ja suomalaiset tarvitsevat tätä uudistusta. Olen iloinen, että tämä tapahtui parlamentaariselta pohjalta. Oppositiolle se ei ollut helppoa – valmistelukoneisto on meillä suppeampi, mutta tiesin, että kun muutama päivä painetaan yötä päivää, se onnistuu, Soini iloitsi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.
Hän kiitti ratkaisevasta avusta toista varapuheenjohtaja Hanna Mäntylää ja ylilääkäri Mauno Vanhalaa, jotka tiedoillaan mahdollistivat Soinin täysipainoisen osallistumisen neuvotteluihin.
– Olen iloinen, että turvataan lähipalvelut. Turvataan, että ihmiset saavat hoitoa. Tärkein tavoite on, että ihmiset saavat hoitoa, meidän tehtävämme on rakentaa järjestelmä, jossa se on mahdollista, hän linjasi.
Sote-alueet perustuvat viiteen erva-alueeseen
Nyt on muodostettu yhteinen näkemys uudistuksen peruslinjoista. Sote-uudistus rakennetaan viiden erityisvastuualueen varaan. Niiden pohjalle muodostetaan viisi sote-aluetta. Niihin yhdistetään sekä perus- että erikoisterveydenhuolto ja lisäksi vaativaa sosiaalitointa.
Erva-alueet eli laajat sote-alueet kantavat vastuun palveluista. Tämä mahdollistaa yksikanavaisen rahoitusmallin: rahoitus tulee laajemmille hartioille kuin yksittäisille kunnille, jotka eivät siihen enää pysty.
Kunnat voivat halutessaan järjestää palvelut esimerkiksi kuntayhtymäpohjalta. Työryhmät miettivät näitä asioita jatkossa edelleen. Kuntauudistus irrotetaan sote-ratkaisusta.
Työryhmät jatkavat yksityiskohtien hiomista edelleen.
– Ministeri Susanna Huovisen (sd.) johdolla valmistelu jatkuu. Myös minulla on poliittista tahtoa ja halua antaa tukea näissä päätöksissä, Soini totesi.
Molemmat oppositiopuolueet tyytyväisiä ratkaisuun
Ratkaisussa näkyy vahvasti molempien oppositiopuolueiden ajatuksia, jotka on poimittu puolueiden aiemmin esittämistä piirikunta- ja maakuntamalleista. Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli tyytyväinen:
– Tämä prosessi on lisännyt luottamusta. Tämä on uusi suomalainen ratkaisu. Erikois- ja perusterveydenhuollon raja poistuu. Järjestämisvastuu siirtyy isommille harteille, kunnat eivät olisi siitä enää selvinneetkään. Tämä mahdollistaa henkilökunnan joustavan käytön ja tietojärjestelmien uudistus helpottuu viiden järjestäjätahon vuoksi, Sipilä totesi.
Katainen: Ei mahdollista vielä pari viikkoa sitten
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, ettei hän vielä kaksi viikkoa sitten pitänyt mahdollisena tällaista yhteistä ratkaisua, jossa kaikki osapuolet luopuisivat näin paljon omista malleistaan yhteisen mallin hyväksi. Mutta se onnistui, mistä hän on iloinen.
– Tahto tuli siitä, pystymmekö löytämään yhteisen ison ratkaisun, ilman laajaa yhteisymmärrystä se ei ole mahdollista. Tahtoa löytyi: positiivisin yllätys oli, että pystyimme katsomaan asiaa käytännönläheisesti. Tämä oli maanläheisyyttä, viisautta ja rohkeutta samassa paketissa, Katainen muotoili.
Kuka keksi rakkauden?
– Ehkäpä se suurin keksijä on talousahdinko, Sipilä vastasi kysymykseen mallin keksijästä.
– Ajat ovat kovat. Siitä on ollut myös hyötyä – se panee katsomaan asioita uusin silmin. Maailmallakin tapahtuu nyt kaikenlaista. Olemme kuitenkin suomalaisia – ja kansan valitsemia – ajattelin, että ehkä he haluavat meiltä tuloksiakin, Soini puolestaan aprikoi tuloksen syitä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.