Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tervehtii hallituksen ja opposition yhdessä löytämää sote-sopua ilolla. Koko kansan yllättänyt sopuratkaisu syntyi viikonloppuna nopeasti.

– Suomi ja suomalaiset tarvitsevat tätä uudistusta. Olen iloinen, että tämä tapahtui parlamentaariselta pohjalta. Oppositiolle se ei ollut helppoa – valmistelukoneisto on meillä suppeampi, mutta tiesin, että kun muutama päivä painetaan yötä päivää, se onnistuu, Soini iloitsi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Hän kiitti ratkaisevasta avusta toista varapuheenjohtaja Hanna Mäntylää ja ylilääkäri Mauno Vanhalaa, jotka tiedoillaan mahdollistivat Soinin täysipainoisen osallistumisen neuvotteluihin.

– Olen iloinen, että turvataan lähipalvelut. Turvataan, että ihmiset saavat hoitoa. Tärkein tavoite on, että ihmiset saavat hoitoa, meidän tehtävämme on rakentaa järjestelmä, jossa se on mahdollista, hän linjasi.

Sote-alueet perustuvat viiteen erva-alueeseen

Nyt on muodostettu yhteinen näkemys uudistuksen peruslinjoista. Sote-uudistus rakennetaan viiden erityisvastuualueen varaan. Niiden pohjalle muodostetaan viisi sote-aluetta. Niihin yhdistetään sekä perus- että erikoisterveydenhuolto ja lisäksi vaativaa sosiaalitointa.

Erva-alueet eli laajat sote-alueet kantavat vastuun palveluista. Tämä mahdollistaa yksikanavaisen rahoitusmallin: rahoitus tulee laajemmille hartioille kuin yksittäisille kunnille, jotka eivät siihen enää pysty.

Kunnat voivat halutessaan järjestää palvelut esimerkiksi kuntayhtymäpohjalta. Työryhmät miettivät näitä asioita jatkossa edelleen. Kuntauudistus irrotetaan sote-ratkaisusta.
Työryhmät jatkavat yksityiskohtien hiomista edelleen.

– Ministeri Susanna Huovisen (sd.) johdolla valmistelu jatkuu. Myös minulla on poliittista tahtoa ja halua antaa tukea näissä päätöksissä, Soini totesi.

Molemmat oppositiopuolueet tyytyväisiä ratkaisuun

Ratkaisussa näkyy vahvasti molempien oppositiopuolueiden ajatuksia, jotka on poimittu puolueiden aiemmin esittämistä piirikunta- ja maakuntamalleista. Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli tyytyväinen:

– Tämä prosessi on lisännyt luottamusta. Tämä on uusi suomalainen ratkaisu. Erikois- ja perusterveydenhuollon raja poistuu. Järjestämisvastuu siirtyy isommille harteille, kunnat eivät olisi siitä enää selvinneetkään. Tämä mahdollistaa henkilökunnan joustavan käytön ja tietojärjestelmien uudistus helpottuu viiden järjestäjätahon vuoksi, Sipilä totesi.

Katainen: Ei mahdollista vielä pari viikkoa sitten

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, ettei hän vielä kaksi viikkoa sitten pitänyt mahdollisena tällaista yhteistä ratkaisua, jossa kaikki osapuolet luopuisivat näin paljon omista malleistaan yhteisen mallin hyväksi. Mutta se onnistui, mistä hän on iloinen.

– Tahto tuli siitä, pystymmekö löytämään yhteisen ison ratkaisun, ilman laajaa yhteisymmärrystä se ei ole mahdollista. Tahtoa löytyi: positiivisin yllätys oli, että pystyimme katsomaan asiaa käytännönläheisesti. Tämä oli maanläheisyyttä, viisautta ja rohkeutta samassa paketissa, Katainen muotoili.

Kuka keksi rakkauden?

– Ehkäpä se suurin keksijä on talousahdinko, Sipilä vastasi kysymykseen mallin keksijästä.

– Ajat ovat kovat. Siitä on ollut myös hyötyä – se panee katsomaan asioita uusin silmin. Maailmallakin tapahtuu nyt kaikenlaista. Olemme kuitenkin suomalaisia – ja kansan valitsemia – ajattelin, että ehkä he haluavat meiltä tuloksiakin, Soini puolestaan aprikoi tuloksen syitä.

Veli-Pekka Leskelä