World Economic Forum poisti nettisivuiltaan vuonna 2018 julkaistun Sri Lankan pääministerin ylvään kirjoituksen, jossa hän lupasi tehdä maasta rikkaan vuoteen 2025 mennessä. Pääministeri Ranil Wickremensinghen aikana maa ajautui pikemminkin ojasta allikkoon. Intian valtamerellä sijaitseva saarivaltio on nyt maksukyvytön, kaikesta on pulaa, ennätysmäärä ihmisiä on nääntymässä nälkään, ja sisäiset levottomuudet repivät maata. Tapaus herättää kysymyksiä World Economic Forumin toimintatavoista. Miksi se ylipäätään julkaisi todellisuudesta vieraantuneen poliittisen mainospuheen, ja miksi se poisti tämän kaikessa hiljaisuudessa?

Sri Lanka on kriisissä. Intian eteläpuolella sijaitseva sosialistinen saarivaltio on ajautunut viime kuukausina historiansa pahimpaan talouskriisiin ja kaaokseen. Inflaatio laukkaa 50% tasolla, ja elintarvikkeista, lääkkeistä sekä polttoaineesta on huutava pula. Maassa on esiintynyt laajamittaisia sähkökatkoja, ja ennätysmäärä ihmisiä on nälkiintymisen partaalla. Koko yhteiskunta on kirjaimellisesti romahtamassa.

Epätoivoinen tilanne on ajanut ihmiset kaduille osoittamaan mieltään. Sisäiset levottomuudet ovat jatkuneet keväästä asti. Viime viikolla maan presidentti ja pääministeri ilmoittivat eroavansa.

Sri Lankan on hankala hakea ulkomaista apua, sillä valmiiksi ulkomaille velkaantunut valtio on pahasti maksukyvytön. Sekasorron vallassa oleva maa ei myöskään kykene sopimaan järjestelyistä ilman toimivaa hallitusta.

Asiantuntijoiden mukaan kriisin taustalla on valtion huono taloudenpito. Ulkomaan vientiin panostamisen sijaan valtio panosti sisämarkkinoihin. Köyhälle maalle tämä tarkoitti pienempiä tuloja ulkomaisen tuonnin ja velanhoitokulujen kattamiseen.

Vasta neljä vuotta sitten World Economic Forum julkaisi maan hiljattain eronneen pääministeri Ranil Wickremesinghen mainospuheen maansa valoisasta tulevaisuudesta: ”Näin teen maastani rikkaan vuoteen 2025 mennessä”.

Teksti on nyt poistettu World Economic Forumin sivuilta. Tämä on tapahtunut vasta äskettäin, sillä linkki sivuille on vielä löydettävissä google-haulla. Linkistä avautuu World Economic Forumin virheilmoitus: ”Pahoittelemme, mutta emme löydä sivua, jota etsit”.

Alkuperäinen teksti on kuitenkin löydettävissä internet-arkistoista Wayback Machine -palvelussa.

Wickremesinghen itsekehun katkuinen kirjoitus ylpeilee ympäripyöreästi maan ”rohkeilla politiikkauudistuksilla” ja ”käytännöllisillä strategioilla”. Tekstissä maalaillaan länsimaisella konsulttikielellä edistyksellistä visiota ”tietoyhteiskunnasta” ja ”kilpailukykyisestä hubista”.

Pääministerin visioon kuului mittavia panostuksia infrastruktuuriin, asumiseen, peruspalveluihin ja koulutukseen. Taikasanoja ei säästelty myöskään vihreän energian osalta. Kasvua on haettu valtiovetoisilla vihreillä megahankkeilla.

Vision tueksi ei esitetty monipuolista kovaa dataa esimerkiksi valtion budjetista ja sen rahoittamisesta. Tekstissä esitettiin ainoastaan optimistinen arvio noin neljän prosentin vuotuisesta bruttokansantuotteen kasvusta.

Alle neljässä vuodessa vision julistamisesta ja World Economic Forumin siunauksesta pääministeri Wickremesinghe vei Sri Lankan valtion kaaokseen. Vakaan ja vauraan tietoyhteiskunnan sijaan maa on nyt lähempänä katastrofielokuvan kaltaista dystopiaa.

Totaalisesti mönkään menneen ja hataran vision kritiikitön pönkittäminen World Economic Forumin sivuilla saa koko organisaation kyseenalaiseen valoon. Se herättää kysymyksiä sekä motiiveista että kyvyistä. Tekstin poistaminen vähin äänin talousfoorumin nettisivuila lisää kysymyksiä entisestään.

Globaalin eliitin kasvattajaseurana tunnettu World Economic Forum on herättänyt aikaisemminkin huomiota hähmäisistä toimintatavoistaan. Suomen Uutiset on kirjoittanut moraalisäteilevän foorumin kaksinaismoralismista: eliitin edustajat lentävät yksityisjeteillä juhlimaan ja puhumaan ilmastonmuutoksen torjumisesta, ja inklusiivisuutta sekä ”tasa-arvoa” ”edistetään” salamyhkäisesti suljettujen ovien takana.

Katso myös:

Amerikkalainen Fox Newsin uutistoimittaja Tucker Carlson räimii olan takaa Sri Lankan poliittisia valintoja. Video englanniksi:

SUOMEN UUTISET