

Sri Lankan yhteiskuntajärjestys romahtamassa – World Economic Forum deletoi hädissään verkkosivuja, joissa hehkutettiin maan menestysvisioita
World Economic Forum poisti nettisivuiltaan vuonna 2018 julkaistun Sri Lankan pääministerin ylvään kirjoituksen, jossa hän lupasi tehdä maasta rikkaan vuoteen 2025 mennessä. Pääministeri Ranil Wickremensinghen aikana maa ajautui pikemminkin ojasta allikkoon. Intian valtamerellä sijaitseva saarivaltio on nyt maksukyvytön, kaikesta on pulaa, ennätysmäärä ihmisiä on nääntymässä nälkään, ja sisäiset levottomuudet repivät maata. Tapaus herättää kysymyksiä World Economic Forumin toimintatavoista. Miksi se ylipäätään julkaisi todellisuudesta vieraantuneen poliittisen mainospuheen, ja miksi se poisti tämän kaikessa hiljaisuudessa?
Sri Lanka on kriisissä. Intian eteläpuolella sijaitseva sosialistinen saarivaltio on ajautunut viime kuukausina historiansa pahimpaan talouskriisiin ja kaaokseen. Inflaatio laukkaa 50% tasolla, ja elintarvikkeista, lääkkeistä sekä polttoaineesta on huutava pula. Maassa on esiintynyt laajamittaisia sähkökatkoja, ja ennätysmäärä ihmisiä on nälkiintymisen partaalla. Koko yhteiskunta on kirjaimellisesti romahtamassa.
Epätoivoinen tilanne on ajanut ihmiset kaduille osoittamaan mieltään. Sisäiset levottomuudet ovat jatkuneet keväästä asti. Viime viikolla maan presidentti ja pääministeri ilmoittivat eroavansa.
Sri Lankan on hankala hakea ulkomaista apua, sillä valmiiksi ulkomaille velkaantunut valtio on pahasti maksukyvytön. Sekasorron vallassa oleva maa ei myöskään kykene sopimaan järjestelyistä ilman toimivaa hallitusta.
Asiantuntijoiden mukaan kriisin taustalla on valtion huono taloudenpito. Ulkomaan vientiin panostamisen sijaan valtio panosti sisämarkkinoihin. Köyhälle maalle tämä tarkoitti pienempiä tuloja ulkomaisen tuonnin ja velanhoitokulujen kattamiseen.
Vasta neljä vuotta sitten World Economic Forum julkaisi maan hiljattain eronneen pääministeri Ranil Wickremesinghen mainospuheen maansa valoisasta tulevaisuudesta: ”Näin teen maastani rikkaan vuoteen 2025 mennessä”.
Teksti on nyt poistettu World Economic Forumin sivuilta. Tämä on tapahtunut vasta äskettäin, sillä linkki sivuille on vielä löydettävissä google-haulla. Linkistä avautuu World Economic Forumin virheilmoitus: ”Pahoittelemme, mutta emme löydä sivua, jota etsit”.
Alkuperäinen teksti on kuitenkin löydettävissä internet-arkistoista Wayback Machine -palvelussa.
Wickremesinghen itsekehun katkuinen kirjoitus ylpeilee ympäripyöreästi maan ”rohkeilla politiikkauudistuksilla” ja ”käytännöllisillä strategioilla”. Tekstissä maalaillaan länsimaisella konsulttikielellä edistyksellistä visiota ”tietoyhteiskunnasta” ja ”kilpailukykyisestä hubista”.
Pääministerin visioon kuului mittavia panostuksia infrastruktuuriin, asumiseen, peruspalveluihin ja koulutukseen. Taikasanoja ei säästelty myöskään vihreän energian osalta. Kasvua on haettu valtiovetoisilla vihreillä megahankkeilla.
Vision tueksi ei esitetty monipuolista kovaa dataa esimerkiksi valtion budjetista ja sen rahoittamisesta. Tekstissä esitettiin ainoastaan optimistinen arvio noin neljän prosentin vuotuisesta bruttokansantuotteen kasvusta.
Alle neljässä vuodessa vision julistamisesta ja World Economic Forumin siunauksesta pääministeri Wickremesinghe vei Sri Lankan valtion kaaokseen. Vakaan ja vauraan tietoyhteiskunnan sijaan maa on nyt lähempänä katastrofielokuvan kaltaista dystopiaa.
Totaalisesti mönkään menneen ja hataran vision kritiikitön pönkittäminen World Economic Forumin sivuilla saa koko organisaation kyseenalaiseen valoon. Se herättää kysymyksiä sekä motiiveista että kyvyistä. Tekstin poistaminen vähin äänin talousfoorumin nettisivuila lisää kysymyksiä entisestään.
Globaalin eliitin kasvattajaseurana tunnettu World Economic Forum on herättänyt aikaisemminkin huomiota hähmäisistä toimintatavoistaan. Suomen Uutiset on kirjoittanut moraalisäteilevän foorumin kaksinaismoralismista: eliitin edustajat lentävät yksityisjeteillä juhlimaan ja puhumaan ilmastonmuutoksen torjumisesta, ja inklusiivisuutta sekä ”tasa-arvoa” ”edistetään” salamyhkäisesti suljettujen ovien takana.
Katso myös:
Amerikkalainen Fox Newsin uutistoimittaja Tucker Carlson räimii olan takaa Sri Lankan poliittisia valintoja. Video englanniksi:
Tucker Carlson on Sri Lanka crisis: "Entire country collapses because of green new deal." pic.twitter.com/h9Ax7k7BSp
— Real Mac Report (@RealMacReport) July 12, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää