Keliakiaviikolla on tarkoitus keskittyä erityisesti ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden monipuolisuuteen ja hintaan sekä saatavuuteen. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta keliakiasta, vahvistaa keliaakikoiden asemaa yhteiskunnassa sekä parantaa gluteenittomien tuotteiden saatavuutta ja valikoimaa ruokakaupoissa.
Jatkuvaa tarkkuutta ruokavalion suhteen
Suomessa noin 2,4 prosenttia väestöstä sairastaa keliakiaa, mikä tarkoittaa yli 100 000 henkilöä. Arviolta kaksi kolmasosaa heistä on kuitenkin edelleen ilman diagnoosia. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa gluteenia sisältävät viljatuotteet vaurioittavat ohutsuolen limakalvoa. Ainoa hoitomuoto on tarkka ja pysyvä gluteeniton ruokavalio. Hoitamaton keliakia altistaa muun muassa osteoporoosille, lapsettomuudelle, masennukselle ja suolistosyövälle.
– Keliaakikoiden arki edellyttää jatkuvaa tarkkuutta ruokavalion suhteen. Erityisesti ravintoloissa ja seisovissa pöydissä selkeät merkinnät ja henkilökunnan asianmukainen osaaminen ovat välttämättömiä, jotta pieniltäkin gluteenijäämiltä vältytään. Myös kanssaruokailijoiden huolellisuus esimerkiksi ottimia käyttäessä on tärkeää, Jaana Strandman painottaa.
Keliakia tuo lisäkustannuksia syömiseen
Gluteeniton ruokavalio aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia. Keskimäärin keliakia tuo noin 60 euroa ylimääräisiä menoja kuukaudessa. Hallitus on maaliskuusta 2025 lähtien palauttanut keliakiakorvauksen pienituloisille toimeentulotuen yhteyteen (38 euroa kuukaudessa). Eduskunnan keliakiaverkosto ja Keliakialiitto seuraavat tilanteen edistymistä ja arvioivat mahdollisuuksia laajentaa tukea koskemaan myös muita keliaakikkoja vuoden 2026 talousarviovalmistelun yhteydessä.
– Tapaamme sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen syksyn aikana, ja haluamme tarkastella ministerin kanssa yhdessä keliaakikon elämän haasteita ja keliakiakorvauksen tarpeellisuutta.
Yhdenvertaiset ruokailumahdollisuudet kaikille
– Eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtajana haluan korostaa, että keliaakikon tulee voida osallistua yhteiskuntaan yhdenvertaisena ja nauttia turvallisesta, monipuolisesta ja ravitsevasta ruoasta. Tämä edellyttää niin poliittisia päätöksiä kuin vastuullista toimintaa myös kaupoissa, ravintoloissa ja arjen ruokailutilanteissa, Strandman sanoo.
Keliakiaviikon aikana keliaakikoiden tarpeita nostetaan esiin ja yhteistä työtä keliaakikoiden hyvinvoinnin edistämiseksi vahvistetaan.