Kansanedustaja Jussi Halla-aho on jättänyt tänään Eduskunnassa kirjallisen kysymyksen toimeentulotukilain ja ulkomaalaislain ristiriidasta. Suomalaista sosiaaliturvaa avataan ensi vuoden alusta EU:n yhdistelmälupadirektiivin mukaisesti myös EU/ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleville.

Halla-aho kysyi suullisella kyselytunnilla 5.12.2013 ulkomaalaislain ja toimeentulotukilain välisestä ristiriidasta: Suomessa oleskelevan ulkomaalaisen on pääsääntöisesti kyettävä huolehtimaan toimeentulostaan ilman toistuvaa toimeentulotukeen turvautumista. Sosiaalihuoltolain salassapitomääräykset kuitenkin estävät sosiaaliviranomaista luovuttamasta tietoja oma-aloitteisesti oleskelulupaviranomaiselle. Tämä estää ulkomaalaislain toteutumisen. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti jo vuonna 2011 toimeentulotukilain muutosta ristiriidan korjaamiseksi, mutta lakiesitystä ei ole vieläkään tuotu eduskunnan käsiteltäväksi.

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen suullisella kyselytunnilla (5.12.2013) Halla-aholle antaman vastauksen mukaan työryhmä selvittää parhaillaan toimeentulotuen maksamisen erityistilanteita. Koska tällainen selvitys on jo olemassa, on Halla-ahon mukaan tarpeen kysyä, miksei muutosesitys ole kahden vuoden aikana edennyt lainkaan. Epäselvää on hänen mukaansa myös se, mihin työryhmään ministeri vastauksessaan viittasi.

– Eikö ole julkisen talouden resurssien tuhlausta selvittää samaa asiaa uudestaan, Halla-aho pohtii.

Halla-aho toteaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän kannasta poiketen, että toimeentulotukiviranomaiselle tulee oikeuden sijaan asettaa velvollisuus tiedonantoon maahanmuuttoviranomaiselle.

– Harkintaan perustuva oikeus vaarantaisi ulkomaalaislain toteutumisen ja olisi veronmaksajan intressien vastainen, mutta se myös asettaisi Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset keskenään eriarvoiseen asemaan riippuen asuinkunnasta ja siitä, kenen kanssa toimeentulotukiasioissa asioidaan. Tätä kantaa tullaan tarvittaessa myös edistämään lakialoitteella, Halla-aho lupaa.

PS VERKKOTOIMITUS