

Suomalaisuuden Liitto lakiin?
Kansanedustajat Juho Eerola, Jussi Niinistö ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii, että suomen kieli on nostettava peruslain määräämään yhtäläiseen asemaan Suomessa toisena virallisena kielenä olevan ruotsin kanssa. Lakialoitetta perustellaan mm. seuraavasti:
”Se kielellisen samanarvoisuuden velvoite, jonka perustuslain 17 pykälä asettaa julkiselle vallalle eduskunta mukaan lukien, on maassamme jäänyt eräin osin toteuttamatta suomen kielen tappioksi ja ruotsin kielen eduksi. Kyseessä on Svenska Finlands folkting -nimisen järjestön lainsäädännöllinen erityissuosinta julkisen vallan taholta, ilman että julkinen valta olisi suomenkielisen väestön osalta huolehtinut vastaavalla järjestöllisellä tukilainsäädännöllä, sen ”sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista”.
Suomalaisuuden Liitto perustettiin jo vuonna 1906. Svenska Finlands folkting on 13 vuotta nuorempi, se perustettiin vuosi kansalaissodan jälkeen 1919.
Valtion tukea myös suomenkielisille
Jotta tasa-arvo suomen- ja ruotsinkielisten kesken toteutuisi, on kohtuullista, järkevää ja oikeudenmukaista, että vastaavankaltainen lainsäädännöllinen asema tuotaisiin myös suomenkieliselle järjestölle.
– Suomen- ja ruotsikieliset ovat viimeinenkin tasavertaisessa asemassa sen suhteen, että molemmilla kieliryhmillä on oma edustaja tukenaan. Samalla on tärkeää, että molemmilla on valtion tuki, jotta ne voivat toimia taloudellisesti turvatusti. Tärkeintä on, että tämä lakiesitys takaa suomenkielisille tasa-arvoisen aseman. Tällä hetkellä ainoa valtion tukea saava, kielellisiä etuja ajava järjestö on Svenska folktinget. Suomalaisuuden Liitto on nostettava samaan asemaan, lakialoitteen ensimmäisenä allekirjoittanut Juho Eerola muistuttaa.
Elävässä asemassa uusi laki tarkoittaisi aivan arjen asioita.
– Käytännössä tämä antaisi Suomalaisuuden Liitolle taloudelliset resurssit ajaa suomenkielisten edunvalvontaa jokapäiväisessä elämässä. Nythän on esimerkiksi niin, että ruotsinkielisissä kouluissa voidaan kieltää lapsia puhumasta välitunnilla suomea. Toisaalta venäläis- ja somalitaustaiset lapset saavat suomenkielisissä kouluissa käyttää välitunneilla omaa äidinkieltään. Mielestäni ruotsinkieliset koulut eivät saa päättää mitä kieltä lapset ja nuoret välitunneilla puhuvat.
Tärkeää lippu- ja valitustyötä
Kansanedustaja, Suomalaisuuden Liiton edellinen puheenjohtaja Jussi Niinistö vaatii myös kielellistä tasa-arvoa.
– Pidän tärkeänä, että Suomalaisuuden Liitto saa samanarvoisen aseman kuin folktinget. Sitä paitsi liitto tekee tärkeää lippu- ja valistustyötä, johon se ei saa lainkaan valtionapua, Niinistö huomauttaa.
Monikaan ei ole tullut ajatelleeksi – paitsi ne suomenkieliset, jotka asuvat voittopuolisesti ruotsinkielisissä kunnissa ja Ahvenanmaalla – että laki ei ole nykyisellään tasa-arvoinen.
– Laki vaikuttaisi mm. niin, että vähemmistösuomalaisten etujen ajaminen helpottuisi ruotsinkielisissä kunnissa, Niinistö painottaa.
Lakialoite on laadittu mahdollisimman tarkoin seuraamaan Svenska Folktingetista annettua lakia.
Teksti: Seppo Huhta
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää