

Henri Alakylä
Suomi eroon EU:sta, eroa hallitus -mielenosoitus keräsi satamäärin väkeä eduskuntatalon eteen
Tyytymättömyys EU:n koronaelvytyspakettiin, keskieurooppalaisten pankkien tukiin sekä EU:n liittovaltiokehitykseen keräsi eduskuntatalon eteen satoja mielenosoittajia, jotka heiluttivat Suomen lippuja ja vaativat hallituksen eroa.
Helsingin poliisin arvion mukaan mielenilmauksen alussa väkeä oli kerääntynyt paikalle noin 350 henkeä. Väkimäärä lisääntyi iltapäivän edetessä. Suurimmillaan mielenilmaisijoita oli arviolta 750. Mielenilmaus sujui rauhallisesti.
Mielenilmauksen järjestäjä oli pyytänyt pääministeri Sanna Marinia (sd.) puhumaan paikalle kokoontuneille ihmisille. Pääministeriä ei näkynyt.
Aktivisti Ari “Bono” Alen huvitti väkeä median vallasta todeten aikanaan parodiajulkaisu Pahkasian lopettaneen toimintansa, koska Helsingin Sanomat kalastelee samoilla vesillä.
Vappusataset Välimerelle
Puhujavieraaksi pyydetty Sami Kilpeläinen lähetti terveisensä kirjeitse. Viestin sisältö oli, että euro on luonut Suomelle tarpeettoman kymmenen vuoden talouskurimuksen.
Kilpeläinen muistutti, että EU:n elpymispaketin nettomaksuilla sosiaalidemokraattien vaalilupaus vappusatasesta voitaisiin toteuttaa 6-7 vuoden ajan.
Terveisten jälkeen oli taas iskulauseen vuoro.
– EU alas, itsenäisyys takas!
Hilkka Leikko ihmetteli omassa puheenvuorossaan, miten 5,5-miljoonainen kansa maksaa Espanjan perustuloa ja Italian veroleikkauksia. Hän piti järkyttävänä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) ajatusta, ettei omaa kansaa ei tulisi ajatella ensin, koska se on vaarallista.
Nettomaksut EU:lle kuittaisivat sopeutustarpeet
Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen -iskelmän jälkeen Jali Raita puolestaan muistutti, ettei valuuttakurssi jousta Suomessa euron aikakaudella. Hänen mukaansa Suomi ei ole juridisesti edes liittynyt EU:hun.
Pekka Tiainen kertoi tutustuneensa VM:n tuoreimpiin talouslukuihin. Niiden mukaan Suomen velkaisuusaste nousee viidessä vuodessa 80 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Velkaisuusasteen nipistäminen onnistuisi nykytasolle vuoteen 2035 mennessä rajuin sopeutustoimien ja vähintään sadantuhannen uuden työpäikan avulla.
Sopeutustarve on 11 miljardia euroa. Suomen rahat riittäisivät tähän ilman EU:n jäsenyyden mukana tuomia nettomaksuja. EU on lisäksi aikeissa kuormittaa kansalaisia lisää uusien EU-verojen myötä.
Suomalaisia ei kuunneltu
Tuomas Malinen joutui hetken odottamaan omaa puheenvuoroaan raikuvien aplodien vuoksi. Hän muistutti EU:n muuttuvan nyt niin dramaattisella tavalla, ettei siitä voi olla enää hiljaa.
Hän korosti oman valuutan merkitystä. Oma valuutta heijastaa kyseisen maan yleistä talouden tilaa. Eurojäsenyydessä on se vaara, että taloustilanteen ja valuuttakurssin vinoumien myötä pääomien liikkeet johtavat vakaviin ongelmiin. Esimerkiksi Kreikka joutui kontrolloimaan pääomiensa liikkeitä.
Malinen huomautti, että euron pelastuspakettien yhteydessä Suomi oli ainoa euromaa, jossa kansalaiset saivat kertoa terveisensä parlamenttivaalien myötä vuonna 2011. Malinen kertoi suomalaisten sanoneen ei, mutta Jyrki Katainen ei suostunut kunnioittamaan selkeää muutosta vaalituloksessa.
Italian olisi hänen mukaansa viisainta lähteä eurosta. Hän oli huolissaan eurooppalaisesta historiasta, jossa rajojen takaa velkoja on usein peritty asevoimin.
– Jos edustajat ei kuuntele meitä, niin me marssitaan hallitus nurin, Malinen huudahti.
Väkijoukko antoi raikuvat aplodit.
Tukirahaa kultakasojen päällä istuville
Kansanedustaja Ano Turtiainen kertoi EU:n elpymispaketin rajoittavan itsemääräämisoikeutta. Perustuslakivaliokunnan kielteinen kanta pakettiin sysättiin kylmän rauhallisesti syrjään eduskunnan suuressa valiokunnassa.
Turtiainen ihmetteli paketin lahjarahojen sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, kun perustuslait ovat vain kuolleita kirjaimia paperilla. Hän myös muistutti, että Italian ja Kreikan kultavarannot ovat merkittävästi suuremmat kuin Suomella.
Turtiaisen mukaan Suomen tulee tehdä viipymättä selvitys eurosta eroamiselle. Hän muistutti, ettei Suomi ole koskaan äänestänyt liittovaltioon liittymisestä. Siksi jopa EU-ero on välttämätön korjausliike.
– Fixit, fixit, fixit! väki vastasi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pekka Tiainen Jali Raita Hilkka Leikko Sami Kilpeläinen Ari Alen Tytti Tuppurainen Tuomas Malinen Fixit Sanna Marin
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.