

Demokraattien presidenttiehdokkutta tavoittelevan miljardööri Mike Bloombergin vaalimainos Times Squarella New Yorkissa 1. maaliskuuta 2020. / LEHTIKUVA
Supertiistai on ratkaisun hetki monelle esivaalikampanjalle – vahvoja nimiä ovat Sanders, Biden ja Bloomberg
Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa äänestetään supertiistaiksi kutsuttuna päivänä 14 osavaltiossa. Huomio on nyt keskittynyt demokraattipuolueen Bernie Sandersiin, Joe Bideniin sekä kisaan viime hetkellä ilmoittautuneeseen Michael Bloombergiin. Todennäköisesti joku heistä haastaa istuvan presidentin Donald Trumpin syksyn vaaleissa.
Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalien suurimpana yksittäisenä äänestyspäivänä eli niin sanottu supertiistaina äänestetään yhtä aikaa presidenttiehdokkaasta 14 eri osavaltiossa. Joukossa on mukana myös isoja osavaltioita kuten Kalifornia ja Texas, joista voittajalle on luvassa suuri määrä valitsijamiehiä.
Yhteensä supertiistaina on jaossa yli 1300 valitsijamiesääntä, eli reilu kolmannes kaikista niistä äänistä joita ehdokkaat tarvitsevat kesän puoluekokouksissa. Supertiistain tulokset ovatkin usein osoittautuneet tarkaksi ennustemerkiksi siitä, kuka lopulta nousee esivaalien voittajaksi ja puolueensa presidenttiehdokkaaksi.
Tänä vuonna huomio on kiinnittynyt käytännössä kokonaan demokraattipuolueen kisaan, koska istuvaa presidentti Trumpia ei tulla vakavasti haastamaan republikaanien riveistä. Vahvoja demokraattikandidaatteja taas on tällä hetkellä käytännössä kolme: Bernie Sanders, Joe Biden ja Michael Bloomberg – ja tämäkin joukko saattaa supertiistain tulosten myötä harventua vielä yhdellä tai kahdella.
Ellei senaattori Elisabeth Warren saa hyvää tulosta tiistaina, on todennäköistä, että esivaaleja jatketaan miesehdokkaiden kesken.
Entinen South Bendin pikkukaupungin pormestari Pete Buttigieg ilmoitti sunnuntaina luopuvansa kisasta. Senaattori Amy Klobuchar päätyi samaan ratkaisuun juuri ennen supertiistain alkua.
Sandersin kova momentum pelottaa sekä puolue-eliittiä että Wall Streetiä
Vermontin osavaltion senaattori Bernie Sanders on ehdokas, jolla ei vanhojen ja totuttujen ajattelutapojen mukaan pitäisi olla suuria mahdollisuuksia presidenttikisassa. Kuitenkin jos vuoden 2016 presidentinvaalit opettivat mitään, niin ainakin sen että Yhdysvaltain politiikassa vanhat säännöt eivät enää päde.
Sanders on demokraattipuolueen vasemman laidan ehdokas, jota puolue-eliitti vastustaa ja Wall Street pelkää. Sandersin poliittiset kannat ovat varsin lähellä sosialidemokratiaa, mutta vastustajiensa silmissä hänet nähdään sosialistina.
Halusipa demokraattien puolue-eliitti sitä tai ei, Sandersin viesti on joka tapauksessa puhutellut äänestäkuntaa. Sanders on tällä hetkellä esivaalien niukassa johdossa ja hänen uskotaan pärjäävän supertiistaina hyvin mm. suuren väkimäärän Kaliforniassa, josta on luvassa iso määrä valitsijamiehiä.
Mahdotonta ei ole sekään, että Sanders repäisisi tiistain äänestyksissä isommankin kaulan kilpakumppaneihinsa. Käynnissä on ollut jopa alustavaa spekulaatiota siitä, pystyisivätkö puolueen niin sanotut superdelegaatit vielä estämään Sandersin ehdokkuuden Milwaukeen puoluekokouksessa heinäkuussa. Vaalit järjestävä Demokraattien kansalliskomitea DNC yritti kampittaa Sandersia myös vuoden 2016 esivaaleissa, jolloin Sanders jäi toiselle sijalle.
Biden nousi kanveesista Etelä-Carolinassa
Jos Sanders ei miellytä puolueen valtaapitäviä, niin entinen varapresidentti Joe Biden taas on varsinainen “establishmentin” suosikki. Bidenin kampanja on kuitenkin ollut jatkuvissa vaikeuksissa. Kampanjan varainkeruu on ollut heikkoa ja Bidenin oma esiintyminenkin vaihtelevan laatuista. Nevadan esivaaleissa helmikuun lopulla Biden hävisi Sandersille jo kylmin luvuin.
Bidenin onnistui kuitenkin tehdä vahva comeback Etelä-Carolinan esivaaleissa, jotka hän voitti. Supertiistai tulee osaltaan näyttämään, onko Bidenilla realistisia mahdollisuuksia ehdokkuuteen, ja onnistuuko hän kääntämään alavireisen kampanjan momentumin ympäri.
Bloomberg yrittää nousta poikkeuksellisella strategialla kisaan
Vaalistrategian kannalta supertiistain kenties mielenkiintoisin seurattava on Michael Bloomberg. Nimeään kantavan talousdata- ja mediayhtiön perustaja ja pääomistaja Bloomberg sähköisti esivaaleja ilmoittautumalla viime tingassa mukaan kisaan vain 10 viikkoa ennen äänestysten alkua, ja uhosi samalla olevansa valmis käyttämään kampanjaansa niin paljon rahaa kuin tarvitsee. Bloomberg on kertonut maksavansa kampanjan itse, eikä vastaanota lahjoituksia.
New Yorkin pormestarinakin pitkään toimineen Bloombergin omaisuuden arvioidaan olevan yli 50 miljardia euroa. Kampanjarahoitus ei ole Yhdysvalloissa aivan pieni kysymys – käytännössä tällä hetkellä ainoastaan Bloomberg pystyisi halutessaan haastamaan Trumpin myös rahoituksen suhteen, eivätkä muut kampanjat ole lähimaillakaan. Trumpin vaalikassassa on tällä hetkellä reilu 200 miljoonaa euroa.
Paitsi rahoituksen suhteen, Bloomberg pyrkii ehdokkaaksi muutenkin poikkeuksellisella strategialla. Bloombergin kampanja jätti nimittäin ensimmäisten osavaltioiden esivaalit kokonaan väliin ja tähtää suoraan supertiistain äänipotteihin. Nyt nähdään, voisiko tällainen strategia myös käytännössä toimia.
Politiikan sisällön suhteen Bloombergia voisi luonnehtia lähinnä sentristiehdokkaaksi, joka pystyisi kenties keräämään ääniä muualtakin kuin perinteisisiltä demokraattiäänestäjiltä. Tämä voisi olla Bloombergin vahvuus itse päävaaleissa, jos hän vain selviää sinne asti. Laajan rintaman kannatuksen puute onkin ollut monien tähänastisten demokraattiehdokkaiden Akilleen kantapää.
Supertiistai on Bloombergin kampanjalle totuuden hetki. Jos Bloomberg haluaa tosissaan kisaan, sen on tapahduttava nyt. Kriitikot kuten Sanders ovat sanoneet, että Bloomberg yrittää ostaa vaalit itselleen, mutta Bloombergia tämä ei ilmeisesti haittaa. Raha puhuu.
Voiko kukaan vastaehdokkaista voittaa Trumpia?
Näiden esivaalien kiinnostusta on toistaiseksi vähentänyt se, että istuva presidentti Trump on vahvassa asemassa, kun taas demokraattipuolue on ollut hajaannuksessa käytännössä koko Trumpin ensimmäisen kauden ajan. Paitsi että demokraattien omat rivit ovat olleet sekaisin politiikan sisällön ja suunnan suhteen, puolue myös haaskasi suuren osan vaalikaudesta yrittäen kammeta Trumpia vallankahvasta esimerkiksi virkarikossyytteillä. Kaikki yritykset ovat kuitenkin kuivuneet kasaan, toinen toisensa jälkeen.
Siinä missä demokraatit ovat tapelleet sekä Trumpia vastaan että keskenään, ovat republikaanit yhdistyneet Trumpin tueksi. Myös vahva talous- ja työllisyystilanne on auttanut Trumpia. Tällä hetkellä ei olekaan näköpiirissä mitään sellaista selvää skenaariota, jossa Trump häviäisi syksyn vaalit, olipa vastassa kuka tahansa demokraattien ehdokkaista.
Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa. Esimerkiksi jos Yhdysvaltain taloudessa tai maailmantaloudessa ehtisi tapahtua jokin jyrkkä käänne ennen vaaleja, se saattaisi vielä tasata vaakakuppeja haastajan eduksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää