

Pääministeri Ulf Kristersson yrittää kääntää Ruotsin suuntaa. / LEHTIKUVA
Synkkyys velloo yhä ruotsalaisäänestäjien mielissä, mutta myönteisesti ajattelevien määrä on kasvussa porvarihallituksen saavutusten myötä
Maa on edelleen menossa väärään suuntaan, mutta merkkejä paremmasta näkyy jo. Näin tulkitsevat ruotsalaisäänestäjät kansankodin nykytilannetta DN/Ipsos-tutkimuksen mukaan. Lasi voi olla joko puoliksi täynnä tai puoliksi tyhjä, riippuen asenteesta. Sen päättää äänestäjä itse.
Maailman menoa ja yhteiskunnan tilaa voi tulkita joko siten, että lasi on puoliksi täynnä tai se on puoliksi tyhjä. Ruotsalaisten tunnoissa tämä näkyy siten, että puolet porukasta kokee maan menevän edelleen väärään suuntaan – alati jatkuvien ampumisten ja pommi-iskujen myötä. Ja porvarihallituksen toimista huolimatta.
Pessimistien listalla sairaanhoito on sijalla kaksi, sillä lääkärille pääsy voi olla vaikeaa ja hoitopaikat ovat ylikuormitettuja. Koulujen tilanne yhä suurempien luokkakokojen ja alati huonompien oppimistuloksien myötä on synkistelijöiden sijalla kolme. Maahanmuuttoon ja integraatioon liittyvät ongelmat ovat kuitenkin vasta sijalla neljä.
Hallituksen toimet luovat uskoa parempaan
Ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen toimet näkyvät jo ja toiveikkuus on nousussa: 24 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että taistelu rikollisuutta vastaan tuottaa tuloksia ja kehityssuunta on oikea.
– Positiivisesti ajattelevat keskittyvät hallituksen ja poliisin toimiin rikollisuuden torjumiseksi, kertoo Ipsos tutkimuslaitoksen analyytikko Nicklas Källebring Dagens Nyheterissä.
Optimistien mielestä maahanmuuttoon liittyvään problematiikkaan on tartuttu pontevasti ja sairaanhoitoon mahdollisesti liittyvät epäkohdat eivät saa edes mainintoja.
Maailman mullistukset heijastuvat kaikkialle
Ruotsin puolustukseen liittyvät merkittävät lisäpanostukset sekä Nato-jäsenyys nousevat esiin myönteisesti maailmasta ajattelevien henkilöiden keskuudessa. Seikka, jota synkistelijät eivät edes nosta esiin.
Källebrinkin mukaan ongelma tutkimuksessa on maailmalla tapahtuvien mullistusten erottaminen puhtaasti Ruotsin sisällä taahtuvista asioista. Niillä kun tuppaa olemaan vaikutusta toisiinsa. Tämä koskee erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeistä aikaa.
Kaikesta mustamaalauksesta huolimatta synkistelijöiden määrä on siis laskenut maaliskuun tilanteeseen verrattuna ja miehet näkevät nykymaailman jonkin verran naisia valoisampana.
Ruotsidemokraatit ja porvarihallituksen kannattajat näkevät maailman myönteisemmässä valossa kuin oppositiossa olevat vihervasemmiston kannattajat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- porvarihallituksen saavutukset myönteinen maailmankuva optimismi pessimismi äänestäjien tilannekuva Tidö-sopimus Nicklas Källebring DN/Ipsos Nato-jäsenyys asenteet sairaanhoito oppimistulokset Puolustus Ruotsidemokraatit Rikollisuus koulutus
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.