
Syrizan johto kestää – tarvitsee silti kumppanin
Perjantaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan Kreikan ennenaikaiset parlamenttivaalit voittaisi Syriza 29,6 prosentin kannatuksella. Toisena oleva Uusi demokratia saavuttaisi 26,4 prosentin potin. Mielipidetiedustelut julkaistiin ANT1-televisiokanavalla.
Molemmat kärkipuolueet ovat lisänneet kannatustaan viime mittauksesta, joskin Syriza hieman enemmän. Piikkipaikkaansa tukevoittanutta Syrizaa kannatti edellisessä vertailukelpoisessa mittauksessa 28,1 prosenttia vastaajista, kun Uusi demokratia saavutti 25,1 prosentin suosion.
Syrizan kannatus ei kuitenkaan riitä yksin enemmistöhallitukseen. Tuohon tarvittaisiin hieman yli 36 prosentin kannatus. Toisen tuoreehkon mielipidemittauslaitoksen tekemässä kyselyssä Syriza nappaisi 31,5 prosentin äänisaaliin.
Mielipidemittausten mukaan muut kolmen prosentin vaalikynnyksen ylittäjät olisivat Stavros Theodorakiksen luotsaama Joki-puolue (5,6 prosenttia), äärioikeistolainen Kultainen sarastus (5,5 prosenttia) kommunistien KKE (5,0 prosenttia), sekä sosialidemokraattinen Pasok (3,8 prosenttia).
Riippumattomat kreikkalaiset (Anel) ja edellisestä hallituksesta eronnut Demokraattinen vasemmisto (Dimar) olisivat täpärästi jäämässä äänikynnyksen alle. Puolueiden kannatukset olivat 2,7 ja 2,6 prosenttia.
Syrizalla vähän vaihtoehtoja
Mikäli vain neljä pienempää puoluetta saa parlamenttipaikkoja, ei Syrizalla ole vaihtoehtoja valita hallituskumppania. Kommunistit ovat sanoneet kieltäytyvänsä yhteistyöstä riippumatta siitä, voittaako vaalit Syriza tai Uusi demokratia.
Kultaista sarastusta taas kukaan muu ei huoli hallituskumppanikseen. Pasok on kärsinyt kovan luokan loikkauksista, eikä puolueen kohtalosta voida vielä sanoa mitään varmaksi. Pasok on kuitenkin ollut kuitenkin Uuden demokratian hallituskumppanina toteuttamassa säästötoimia, joita Syriza vastustaa.
Jäljelle jää Joki-puolue, jonka puheenjohtaja Theodorakis kertoi, ettei hän lähde uhkapelaamaan Kreikan euroerolla. Hän väläyttää jopa suuren koalition hallitusta, johon kuuluisi kaksi suurta puoluetta: Syriza ja Uusi demokratia.
Syriza on edelleen äänekkäästi vaatinut Kreikan velkojen leikkauksia, mutta Theodorakis lähtisi hakemaan huojennuksia korkeintaan pidempien laina-aikojen ja korkojen alentamisen kautta.
Äänikynnys ratkaisee
Anel voisi muuttaa tilannetta, mikäli puolue onnistuisi nousemaan äänikynnyksen yli. Anelin puheenjohtaja Panos Kammenos toimi Syrizan johtajan Aleksis Tsipraksen kanssa yhteistyössä presidentinvaalien aikana, ja puolue voisi suostua Syrizan kanssa yhteishallitukseen.
Muussa tapauksessa Syrizan on taivuttava velkaleikkaustavoitteistaan, tai maahan on muodostumassa pattitilanne. Uusintavaalejakaan ei voida laskea pois, jos hallitusta ei saada muodostettua. Uusintavaalit todennäköisesti hermostuttaisi markkinoita vain entistä enemmän.
Aiemman Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroson ex-neuvontantaja Philippe Legrain toteaa kirjoituksessaan, että Syrizan velkaleikkaustavoite on oikea. Legrain suhtautuu varauksella Syrizan muihin tavotteisiin.
Saksan hallituksen sosialidemokraattien taholta kerrotaan, ettei Saksalla ole varaa päästää Kreikkaa eroamaan eurosta, ja että koko ajatus on ”tulella leikkimistä”.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää