Perjantaina julkaistujen mielipidemittausten mukaan Kreikan ennenaikaiset parlamenttivaalit voittaisi Syriza 29,6 prosentin kannatuksella. Toisena oleva Uusi demokratia saavuttaisi 26,4 prosentin potin. Mielipidetiedustelut julkaistiin ANT1-televisiokanavalla.

Molemmat kärkipuolueet ovat lisänneet kannatustaan viime mittauksesta, joskin Syriza hieman enemmän. Piikkipaikkaansa tukevoittanutta Syrizaa kannatti edellisessä vertailukelpoisessa mittauksessa 28,1 prosenttia vastaajista, kun Uusi demokratia saavutti 25,1 prosentin suosion.

Syrizan kannatus ei kuitenkaan riitä yksin enemmistöhallitukseen. Tuohon tarvittaisiin hieman yli 36 prosentin kannatus. Toisen tuoreehkon mielipidemittauslaitoksen tekemässä kyselyssä Syriza nappaisi 31,5 prosentin äänisaaliin.

Mielipidemittausten mukaan muut kolmen prosentin vaalikynnyksen ylittäjät olisivat Stavros Theodorakiksen luotsaama Joki-puolue (5,6 prosenttia), äärioikeistolainen Kultainen sarastus (5,5 prosenttia) kommunistien KKE (5,0 prosenttia), sekä sosialidemokraattinen Pasok (3,8 prosenttia).

Riippumattomat kreikkalaiset (Anel) ja edellisestä hallituksesta eronnut Demokraattinen vasemmisto (Dimar) olisivat täpärästi jäämässä äänikynnyksen alle. Puolueiden kannatukset olivat 2,7 ja 2,6 prosenttia.

Syrizalla vähän vaihtoehtoja

Mikäli vain neljä pienempää puoluetta saa parlamenttipaikkoja, ei Syrizalla ole vaihtoehtoja valita hallituskumppania. Kommunistit ovat sanoneet kieltäytyvänsä yhteistyöstä riippumatta siitä, voittaako vaalit Syriza tai Uusi demokratia.

Kultaista sarastusta taas kukaan muu ei huoli hallituskumppanikseen. Pasok on kärsinyt kovan luokan loikkauksista, eikä puolueen kohtalosta voida vielä sanoa mitään varmaksi. Pasok on kuitenkin ollut kuitenkin Uuden demokratian hallituskumppanina toteuttamassa säästötoimia, joita Syriza vastustaa.

Jäljelle jää Joki-puolue, jonka puheenjohtaja Theodorakis kertoi, ettei hän lähde uhkapelaamaan Kreikan euroerolla. Hän väläyttää jopa suuren koalition hallitusta, johon kuuluisi kaksi suurta puoluetta: Syriza ja Uusi demokratia.

Syriza on edelleen äänekkäästi vaatinut Kreikan velkojen leikkauksia, mutta Theodorakis lähtisi hakemaan huojennuksia korkeintaan pidempien laina-aikojen ja korkojen alentamisen kautta.

Äänikynnys ratkaisee

Anel voisi muuttaa tilannetta, mikäli puolue onnistuisi nousemaan äänikynnyksen yli. Anelin puheenjohtaja Panos Kammenos toimi Syrizan johtajan Aleksis Tsipraksen kanssa yhteistyössä presidentinvaalien aikana, ja puolue voisi suostua Syrizan kanssa yhteishallitukseen.

Muussa tapauksessa Syrizan on taivuttava velkaleikkaustavoitteistaan, tai maahan on muodostumassa pattitilanne. Uusintavaalejakaan ei voida laskea pois, jos hallitusta ei saada muodostettua. Uusintavaalit todennäköisesti hermostuttaisi markkinoita vain entistä enemmän.

Aiemman Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroson ex-neuvontantaja Philippe Legrain toteaa kirjoituksessaan, että Syrizan velkaleikkaustavoite on oikea. Legrain suhtautuu varauksella Syrizan muihin tavotteisiin.

Saksan hallituksen sosialidemokraattien taholta kerrotaan, ettei Saksalla ole varaa päästää Kreikkaa eroamaan eurosta, ja että koko ajatus on ”tulella leikkimistä”.

HENRI MYLLYNIEMI