Taloustieteen nobelisti Paul Krugman toteaa New York Timesin blogissaan, että Kypros ajautuu maksukyvyttömyyteen riippumatta siitä, jatkaako se osana euroaluetta vai eroaako se euroalueesta.

Kyproksen velka hypähtää viikonlopun pelastuspaketin seurauksena 140% bkt:sta. Se on samaa suuruusluokkaa kuin Kreikassa vuonna 2010. Krugmanin mukaan tämän seurauksena Kyproksen talous taantuu pahemmin ja deflaatio on tuhoisampi kuin Kreikassa. Miten Kyproksen ylipäätään oletetaan selviävän veloistaan?

Sisäisen devalvaation tie, jossa valuuttakurssi säilyy vakiona osana euroaluetta, ei helpota veloista selviämistä. Kyproksen velkojen reaaliarvo kasvaa räjähdysmäisesti kaikissa tapauksissa – nopeammin toki, jos Kypros eroaa eurosta, mutta samalla Kyproksen kilpailukyky korjaantuisi ulkoisen devalvoinnin myötä nopeasti.

Kyproksen suuri velkataakka ei siten ole hyvä peruste jatkaa eurossa. Poliittiset syyt lievenevät ainoat perusteet Kyprokselle jatkaa eurossa. Periaatteella, että Kypros saat paremman kohtelun Brysselissä ja Berliinissä, jos pysyy hyvänä sotilaana. Eurossa jatkamisen kustannukset Kyprokselle ovat kovat, huomattavasti kovemmat kuin Kreikalle.

Lue koko kirjoitus: http://krugman.blogs.nytimes.com/

PS VERKKOTOIMITUS