

Talvivaaran kohtalonhetket käsillä
Kun nikkelinhinta kyntää alhaalla, kaivos syö rahaa samaan aikaan, kun se ponnistelee tuotannon lisäämiseksi niin, että se selviäisi myös nykyisillä hinnoilla. Yhtiö pelaa aikaa. Muuten jää tuhansista työpaikoista muistoksi pelkkä saasteinen kuoppa.
Perussuomalaisten mielestä valtion apu voisi avata tien valtion kaivosyhtiölle, jonka kautta kansa saisi entistä suuremman osan kaivosalan tuotosta.
Lokakuun lopussa levisi tieto työ- ja elinkeinoministeriön suunnittelemasta pelastuspaketista. Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen ei siltä paljoa odottanut, niin nihkeästi oli elinkeinoministeri Jan Vapaavuori suhtautunut yhteiskunnan osallistumiseen talouselämän kriiseihin.
– En odota paljoa. Ehkä sellainen ratkaisu saadaan, että pahimmasta päästään yli. Turha odottaa kauaskantoisia ratkaisuja. Mutta pahimmankin kriisin keskellä pitäisi kuitenkin katsoa kauemmas: kuinka Talvivaara ja kaivosteollisuus voisivat nousta Suomen kansantalouden tukijaloiksi, Tossavainen vetoaa.
Malmivarat ovat luontainen vahvuus
Tossavaisen mielestä Suomen pitää miettiä, mitkä ovat meidän luontaisia vahvuuksiamme. Kuinka kauan ne kestävät? Nokian raunioilla huomaamme, että Suomen malmivarat ovat suuret – eikä kaivosta voi viedä Kiinaan.
– Kanadalaisen tutkimusyhtiön mukaan Suomen malmivarat ovat Venäjän ja Kanadan jälkeen kolmanneksi suurimmat. Paljon on jo kaivosalalla tehty, mutta valitettavasti useimmat hankkeet ovat ulkomaisessa omistuksessa. Kansainväliset omistajat hakevat mahdollisimman nopeita hyötyjä Suomea huomioimatta, Tossavainen tuumii.
Valtion osallistumisesta saatiin hyviä kokemuksia, kun Outokumpu Oy nosti Suomen kaivosteollisuuden nopeasti jaloilleen.
– Käsittämätöntä onkin, kuinka valtio tulkitsi, ettei kaivosalalla ole Suomessa tulevaisuutta ja ala ajettiin alas – kun todellisuus on päinvastainen, Tossavainen ihmettelee.
Valtio paikkaamaan yksityistä pääomaa
Elektroniikkatehtaan voi siirtää Kiinaan, mutta kaivosta ei. Se on hyvä voimavara ja tukijalka, joka tuo työtä etenkin Pohjois- ja Itä-Suomeen.
– Kun Suomessa ei ole vahvoja yksityisiä toimijoita, valtion pitäisi lähteä tehokkaasti liikkeelle. Yksi keino olisi siirtää Talvivaara vähintään kolmasosan osuudella valtiolle, mieluummin puolet. Ja loput pörssisijoittajille. Määräysvalta siirtyisi silloin Suomen valtiolle. Ensimmäinen tehtävä olisi nostaa Talvivaara kuiville, Tossavainen toteaa.
– Yhtiön nimi voisi olla sen jälkeen Suomen Kaivos Oy. Yhtiö voisi hyödyttää Suomen malmivaroja laajemminkin myös jalostuksen kautta.
Tähän rohkaisevat myös lupaavat tiedot: suljettu kierto toimii jo Talvivaarassa. Kestämättömät ympäristöongelmat saadaan siis hallintaan. Vanhoja vesivarastoja puhdistetaan vielä pari vuotta. Tossavaisen mielestä ympäristöongelmia on katsottiin kriisissä liian lyhyellä tähtäimellä huomioimatta ongelmien ratkaisumahdollisuuksia.
Talvivaara kannattaa keskivertohinnalla
Talvivaara kärsii hinnan heikkoudesta. Keskivertohinnoilla Talvivaara olisi kannattava yhtiö ja malmia riittää kauan, Tossavainen toteaa.
Valtio on omistanut Talvivaaran kaivoksesta 17 prosenttia omistusyhtiö Solidiumin kautta. Talvivaaran rahantarpeeksi arveltiin lokakuun lopussa paria sataa miljoonaa euroa. 51 prosentin omistus maksaisi noin 500 miljoonaa. Yhtenä keinona väläytettiin suuria velkaleikkauksia. Vaihtoehto olisi yhtiön kaatuminen valtion syliin.
Nikkeli maksaa nyt runsaat 14 000 dollaria tonnilta. 2000-luvun alussa hinta matoi alempana, mutta nousi vuonna 2008 nykyiselle tasolle ja kysyntä kasvoi. Talvivaaran kaivosta ryhdyttiin rakentamaan kiireesti.
Outokumpu pyysi toimitusjohtaja Pekka Perältä euron hinnan Talvivaaran kaivosoikeudesta. Reiluna miehenä Perä maksoi kaksi euroa.
Nikkelin hinta nousi pariin otteeseen lähes 40 000 dollariin tonnilta vuosina 2009 ja 2010. Nousua ruokkivat Kiinan ja muiden kehittyvien maiden vahva kysyntä. Maailmantalouden taantuma on laskenut kysyntää ja samalla hintaa puoleen huippuvuosien tasosta.
Nikkelin hinta nousuun 2015?
Uusi ongelma on se, ettei Talvivaara ole yksin: huippuhinnat nostivat maailmalle muitakin suuria investointeja, joiden tuotanto viivyttää tai jopa estää hinnan nousua. Hinta voi lähteä nousuun vasta vuonna 2015 tai 2016, jos vielä silloinkaan.
Talvivaara ei kannata nykyisellä hinnalla tällä tuotannon tasolla. Yhtiön osakkeen arvo on seurannut nikkelin hintaa kuin hai uimaria. Pekka Perän mukaan nyt kamppaillaan tuotannon nostamiseksi niin suureksi, että nykyinenkin hinta riittäisi. Liuotusaltaissa muhivat kasat pitää saada käyttöön.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 14/2013 -lehdessä.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää